Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rusch på Lyviksberget

/
  • Virkessamlare. Med skotaren samlar Håkan Åhman ihop virket som fällts mellan Gonäsvägen och järnvägen. Här kommer kanske multinationella Burger King att bygga lokaler, eventuellt får de Ludvikaföretaget Fastmec som granne.
  • Byggjobbare. Peter Andersson, Magnus Ottosson och deras kolleger har efter bara en månad kommit en bra bit med bygget av Coop Extra. De jobbar långskift i början av veckorna för att kunna åka hemåt på torsdagseftermiddagarna.
  • Hett område. Lennart Flink från H Flinks Skogstransporter röjer mark för fler affärer vid Lyviksberget. Hettan i hytten är stark men det verkar inte bekomma maskinföraren från Gräsberg.
  • Full snurr. 16 år efter att de storstilade planerna för ”Lyvicom – framtidsstaden” presenterades är det full snurr i området. I mars nästa år blir det ännu mera snurr i både rondellen och handelsområdet, för då öppnar flera affärer sina lokaler.
  • Nöjd byggare. Magnus Ottosson från Mellbystrand trivs med livet som kringresande byggjobbare. För en månad sedan började Skanska-folket med det som ska bli Coop Extra och redan är taket och stommen på plats.

Annons

Det råder febril byggaktivitet i det område som är tänkt att bli ett centrum för större affärer med invigning i mars 2008.

- Vi är nog över 20 man som jobbar här just nu, säger Magnus Ottosson som är montageledare vid Skanska Stomsystem.

Han har sällskap av tre kollegor från företaget och de jobbar med att sätta upp stommarna till de fyra fristående affärshusen med sammanlagt fem affärslokaler. De började jobba här för en månad sedan och redan är stommarna liksom taket till det första affärshuset på plats.

- I morgon (i dag) börjar väggarna monteras. Det blir en meter höga betongväggar längst ner och ovanför plåtväggar. Jag tror att färgen är vinröd, det är väl Coop Extras färg, funderar Magnus Ottosson.

Betongväggarna kommer från Finja Betongs fabrik i Borensberg utanför Motala och företagets Dag Hovlund och Klas-Göran Eriksson ska se till att de sätts på plats. Det kommer att gå undan.

- I morgon kommer två lastbilar med sockelelement och på onsdag en lastbil. Vi ska vara klara med jobbet på onsdag, säger Hovlund och konstaterar, efter en titt i ritningarna, att affärslokalen mäter 60 gånger 48 meter.

Samtliga fyra hus, eller hallar, ska enligt tidplanen vara färdigbyggda till den tredje veckan i november. Magnus Ottosson gissar att den första hallen kan börja inredas tidigt i höst. Dessförinnan ska alla installationer med el, ventilation och vvs vara utförda.

- Redan har de börjat dra fram avloppsledningar till första hallen. Det behövs hundra "avloppsinstick" bara till Coop Extras lokaler, upplyser Magnus Ottosson.

I skogsområdert till vänster om infarten till handelsområdet sitter Gräsbergsbon Lennart Flink i sin skogsmaskin. Det är stekhett i hytten, berättar fotograf Ohlsson efter att ha hängt med ett par minuter för att få den önskvärda bilden. Men Lennart Flink verkar knappt svettig.

- Jag började i tisdags (den 5 juni) och är snart klar, berättar han. Här, mot Finnäset till, har AEB Fastigheter av kommunen köpt en tomt på 3 096 kvadratmeter.

Snart ska Flink över till andra sidan av Gonäsvägen, mitt emot det blivande Coop Extra, för att ta ned återstående skog. Här har LA Invest (Carnila AB) köpt en tomt på 5 597 kvadratmeter.

Mitt emot blivande AEB Fastigheter, mellan Gonäsvägen och järnvägen, är skogen redan nedhuggen. Håkan Åhman och Jonas Axfeldt från firma Eliasson Logging i Söderbärke tar varsitt skift i skotaren som samlar ihop virket, Senare kommer timmerbilar och kör grantimret till pappersbruket Gruvön i Grums medan massaveden ska till Kvarnsveden.

- Oftast är vi långt ute i skogen och kör, här är det lite annat. Här ser man folk och rörelse, säger en nöjd Håkan Åhman.

På bygget är det rörelse från 6.30 till 19-tiden på kvällarna måndag - onsdag. Skanskas personal jobbar in några timmar så de kan åka hem torsdag eftermiddag.

- I förra veckan var vi en kväll till en kinarestaurang i stan. Men annars blir det inga sena kvällar, det orkar man inte, säger Magnus Ottosson som i likhet med sina kolleger har tagit med sig husvagnen till Ludvika.

Fasta bostaden har han i Mellbystrand som ligger söder om Halmstad. Hans jobbarkompisar kommer från Lidköping och Öland.

- Fördelen med det här jobbet är att det är ganska fritt och att man får vara utomhus, säger Lidköpingsbon Peter Andersson.

- Ja, och att man får se sig om i Sverige. Ludvika verkar vara en mysig liten stad, tillägger Magnus Ottosson.

Fakta: Lyviksberget

19 december 1990 presenterade Ludvika kommuns industribolag Luab projekt "Lyvicom framtidsstaden". Visionen talade om 1 800 nya jobb på Lyviksberget där det skulle byggas lokaler för företag och bostäder med mera.

De följande 16 åren hände inte så mycket mer än att kommunen byggde rondellen, drog vatten- och avloppsledningar och byggde vägstumpen mellan Gonäsvägen och riksvägen med en bro över järnvägen.

Den 14 september 2006 berättade NLT att kommunen inlett samarbete med danska företaget IBI. Företagets mål är att fixa kontrakt med affärskedjor redan under hösten.

14 oktober skrev NLT att Coop Extra kan bli en av hyresgästerna i området och ett par dagar senare framkom det att Coop Bygg också är intresserat.

Den 12 januari offentliggjorde IBI att Jysk och Rusta också etablerar sig på Lyviksberget. Kvarstår gör att hitta hyresgäst till en femte lokal och det arbetet pågår fortfarande.

Den 7 mars togs första spadtaget av bland andra kommunalrådet Maria Pettersson (s).

14 maj berättade NLT att Burger King är intresserat av en tomt och att det i princip är klart att lokala företagen AEB Fastigheter med Dahlgrens i Dalarna AB och Cramo Maskiner, liksom Fastmec och Carnila AB flyttar hit. Magnus "Kotte" Granqvist, känd profil i motorsporten, har också planer på att etablera ett företag i området.

Mer läsning

Annons