Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningar väntar vid kolonilotterna

/
  • I sin glans dagar måste det ha varit rena drömtorpet där det ligger lite undanskymt men ändå praktiskt taget mitt i Ludvika och med härlig utsikt ned mot sjön.

Under våren kommer ett gammalt förfallet torp vid Högberget att rivas.
– Arrendatorn sade upp kontraktet 2010, berättar kommunens planeringschef Jan-Erik Eriksson.

Annons

Torpet ligger halvt undangömt mellan Högbergsgatan och Knutsbo tjärn, i omedelbar närhet till kolonilottslanden.

En gång i tiden var torpet säkert rena sommardrömmen, bebyggt med en rejäl veranda varifrån man hade utsikt ned mot tjärnen.

Nu är verandan söndertrasad med stora hål i golvet. Ett och annat fönster saknar rutor och när NLT-teamet tittar in genom ett av dem, får vi känslan att torpet var bebott tills ganska nyligen.

På golvet ligger en matta ihopskrynklad och närmast fönstret står en fåtölj eller mindre soffa. På andra sidan rummet hade arrendatorn en byrå. Blomvasen med konstgjorda blommor finns kvar liksom en hel del andra prylar och i ett annat rum skymtar vitvaror.

– Det var en gammal farbror, född 1927, som arrenderade torpet från 1982 till 2010. Dessförinnan fanns ett arrendekontrakt som gällde från 1943 till 1982, säger Jan-Erik Eriksson.

När den senaste arrendatorn sade upp kontraktet, hörde en av dem som arrenderar en kolonilott av sig.

– Personen var intresserad av att arrendera men när han fick se huset så tyckte han att det var lite för dåligt. I stället vill han arrendera lite mer mark när vi har rivit huset, uppger Eriksson.

Man har inte haft några tankar på att rusta och sedan hyra ut på nytt. Rivning av det kanske drygt hundraåriga falumålade torpet har setts som enda realistiska lösningen.

Samtidigt kommer man att se till att riva en förfallen garagebyggnad på andra sidan Högbergsgatan.

– Vi gör det i egen regi och jag skulle gissa att kostnaden blir maximalt 100 000 kronor, säger fastighetschefen Stefan Andersson.

Mer läsning

Annons