Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riesenfelds uppvaktades med årets skönhetspris

/
  • Glada och stolta. Det är paret Olof och Catharina Riesenfeld som nu fått ett konkret bevis på uppskattning för sitt uppoffrande arbete med Gonäs bergsmansgård och dess närmiljö.
  • Kultur- och fritidsnämndens ordförande, Ingvar Henriksson (S), var ceremonimästare och hade den äran att överlämna det stora glasade diplomet till årets mottagare av kommunens skönhetspris.
  • Efter högtidsceremonien inbjöd värdparet till kaffekalas i bergsmansgårdens salong på övervåningen.
  • Som en vacker hembygdsgård med många kvalitéer. Det har Gonäs bergsmansgård och den omgivande miljön blivit sedan Riesenfelds tog över.

Olof och Catharina Riesenfeld, ägare av den pietetsfullt renoverade bergsmansgården i Gonäs, blev årets mottagare av Ludvika kommuns skönhetspris, det sjätte i raden. Den hedersamma utmärkelsen överlämnades i samband med att paret uppvaktades i sitt hem på fredagseftermiddagen. Ceremonimästare var kultur- och fritidsnämndens ordförande Ingvar Henriksson (S).

Annons

Formellt är det, som bekant, kommunens skönhetsråd som årligen utser hyllningsföremålen. I de uppvaktandes skara fanns denna gång också kultursekreterarna Birgitta "Gigi" Karlestedt och Susanne Eriksson samt Sören Grandelius från tekniska nämnden, Ulf Westman från kommunens tekniska kontor och Vanja Albinsson från Ludvikahem. Stadsarkitekt Göran O. Sundell hade inte möjlighet att delta liksom författarinnan och tillika konstnärinnan Boel Werner som representant för Bild & Form.

– Familjen Riesenfeld är verkligen mycket värdiga mottagare av detta hedersamma skönhetspris. De har på ett varsamt och engagerande sätt rustat upp denna gamla fina bergsmansmiljö och lagt ner ett stort arbete, berömde Henriksson innan han hade den äran att överlämna ett stort glasat diplom som bevis på uppskattning.

Uppvaktningen kompletterades strax efteråt med en rejäl och vacker blomsterbukett och present i form av ett glasfat skapat av konstnären Roland Backlund i Borlänge.

Efter högtidsceremonin vankades stort kalas med kaffe, gott saffransbröd och tårta. Under avnjutandet passade Olof Riesenfeld på att dela med sig av sina rika kunskaper om bergsmännens liv och verksamheter i svunna tider, gårdens historia i synnerhet.

Bland gästerna fanns också konservatorn Lennart Persson från Falun. Han har aktivt deltagit i arbetet med att tillvarata bergsmansgårdens arkitektoniska värden och återskapandet av husets forna karaktär. Han hade mycket att berätta om det gigantiska arbete som utförts.

Riesenfeld var märkbart glad och rörd över den fina utmärkelsen.

– Det är väldigt roligt att vi visas denna uppskattning för det arbete som vi har lagt ner på gården, som av de äldre byborna även kallas för Normansgården efter en av de tidigare ägarna.

Mer läsning

Annons