Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restaruranger ska kontrolleras hårdare

Annons

Nu finns nya regler att rätta sig efter vid kontrollerna av uppåt 200 restauranger, gatukök, skolkök med mera som hanterar livsmedel inom kommunen. Förr skulle bara lokalen godkännas. Nu ska hela verksamheten granskas utifrån hur hygien och livsmedel sköts.

- Det nya är omfattande. Det är väldigt många nya regler om hygien och handlar om att minimera riskerna för livsmedelshanteringen, säger Bo-Göran Fransson.

Vilka typer av verksamheter som kontrolleras och i vilken ordning det sker styrs utifrån en prioriteringslista.

- Mest fokus har lagts på förskolors och äldreomsorgens livsmedelshantering. Och pizzerior och gatukök, säger Bo-Göran Fransson som säger sig ha hunnit med hundratalet verksamheter hittills.

Även de kommunala restaurangerna kontrolleras. Och där fick Magnetbacken krav på åtgärd, något de blev klara med i förra veckan. En detalj värd att nämna är att verksamheterna själva får betala för de kontroller som utförs på dem av kommunen.

- Det heter så att den kontroll verksamheten ger upphov till ska betalas av verksamheten själv, citerar Bo-Göran Fransson.

Varje kontrolltimme som läggs vid en restaurang kostar alltså restaurangen, något som betalas genom en årsavgift.

- De som slarvar får en högre årsavgift eftersom vi lägger fler timmar där för kontroller. Och ju värre det är desto kortare tid får de också till åtgärder, säger Bo-Göran Fransson.

Och slarvas det för mycket kan verksamheten stängas för gott. Ändå verkar inte de som kontrolleras något emot att kontrolleras och dessutom betala extra för det ur egna fickor.

- De flesta tycker det är bra, och att det har ett vettigt syfte att se över hygienen och riskerna för verksamheten, säger Bo-Göran Fransson.

Inom en nära framtid förstärks livsmedelkontrollerna. Nyrekrytering och samarbete över kommungränserna innebär att en halv extra tjänst tillsätts.

- Vi samarbetar med Smedjebacken och kommer dela på en tjänst. Men vi kommer nog ta lite mer än hälften. Och det behövs, säger Bo-Göran Fransson.

Mer läsning

Annons