Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga nya aktiebolag bildade

/
  • Marie-Louise Hultgren, ägare till Allrummet, är en av av många som bidrog till att 2011 blev ett rekordår för antalet nya aktiebolag. För henne var valet av bolagsform självklar.

Förra året startades 69 295 nya företag i Sverige – en ökning med 6,5 procent jämfört med det tidigare rekordåret 2010. Sju av tio nya företag var aktiebolag, vilket till stor del kan förklaras med att kravet på aktiekapitalets minsta storlek våren 2010 sänktes från 100 000 kronor till 50 000 kronor.
– En stor del av ökningen beror på de ändrade reglerna, säger Lars Fors, ansvarig för Nyföretagarcentrum Ludvika-Smedjebacken.

Annons

Statistiken, som presenterades under tisdagen, har program- och tjänsteföretaget Visma sammanställt från Bolagsverket och avser de fyra vanligaste företagsformerna – aktiebolag, enskild näringsidkare (även kallat enskild firma), handelsbolag och kommanditbolag.

I Ludvika kommun startades totalt 116 nya företag (fördelat på 72 aktiebolag, 39 enskilda näringsidkare och 5 handelsbolag) under 2011.

Motsvarande siffror är Smedjebacken är 46 nya företag (fördelat på 27 aktiebolag, 13 enskilda näringsidkare och 6 handelsbolag).

Antalet nya företag är ingen rekordnotering i varken Ludvika eller Smedjebacken – däremot har antalet nya aktiebolag skjutit i höjden.

Jämför man med 2009, då aktiekapitalkravet var 100 000 kronor, registrerades 36 fler aktiebolag i Ludvika under 2011. I Smedjebacken är motsvarande siffra 15.

– Det lägre aktiekapitalkravet spelar definitivt in, säger Lars-Åke Josefsson, näringslivschef i Ludvika kommun.

– Sedan är tron på framtiden inte helt oväsentlig. Eftersom Ludvika är i tillväxt kan jag tänka mig att man kanske är lite mer optimistisk än man hade varit annars.

Lars Fors på Nyföretagarcentrum, där de som vill starta ett nytt företag kan få kostnadsfri rådgivning, vittnar om att där många tidigare började med en enskild firma nu i stället startar aktiebolag direkt.

– Många har ett behov av att investera 50 000 kronor i början och då kan man lika gärna göra det genom ett aktiebolag. Vi rekommenderar i de flesta fall aktiebolag.

I slutet av 2010 togs även revisionsplikten för bolag där omsättningen ligger under tre miljoner kronor bort. Även den regeländringen tros ha spelat stor roll i ökningen av antalet nya aktiebolag.

Lars Fors tror att trenden kommer hålla i sig.

– Att fler startar aktiebolag än enskilda firmor kommer fortsätta. Handelsbolag är en form som i princip är död nu, vilket har att göra med krångliga skatteregler och risker på den sidan.

En av de som startade ett aktiebolag förra året var Marie-Louise Hultgren, tidigare butikschef på Eurostore, som den 19 december öppnade butiken Allrummet i de tidigare resebyrålokalerna på Storgatan.

För henne var valet av bolagsform självklar.

– Absolut. Det klingar bättre hos leverantörerna att man är ett aktiebolag. Det är mer vågat för dem att sälja till en enskild firma.

– Sedan blir man inte lika drabbad själv om det skulle gå illa.

Som enskild näringsidkare eller delägare i ett handelsbolag har man personligt ansvar för skulderna efter en eventuell konkurs. Om ett aktiebolag möter samma öde förlorar man "bara" aktiekapitalet.

– Jag tror inte att jag hittar några nackdelar med ett aktiebolag, säger Marie-Louise Hultgren.

Nu hoppas hon att Allrummet, som har ett likvärdigt koncept som Eurostore, blir en succé.

– Jag märker redan att det kommer bli hur bra som helst. Det är mycket stammisar från Eurostore som fortsätter gå här.

Mer läsning

Annons