Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga anmälningar till soc

Annons

- Och det är kvalificerade ärenden, inga lätta, säger individ- och familjeomsorgens chef Eva de Marothy.

Hon hoppas att en del av orsaken till ökningen är att man lyckats komma åt mörkertalet; att fler vågar anmäla och därmed kan få hjälp.

- Jag tror att folk är mer medvetna överlag eftersom det har varit en öppnare diskussion, inte minst i medierna.

- Men ungdomarna mår inte bra och vi arbetar med alla resurser vi har.

Hon pekar på att man startat fler förebyggande insatser, såsom projektet Triangeln på VBU. Dessutom hoppas man kunna starta två nya projekt, som man nu söker pengar till.

Det ena syftar till att motverka den höga frånvaro som elever speciellt i Parkskolan uppvisar.

Om projektet kan genomföras, ska man upprätta en arbetsgrupp på just Parkskolan som ska arbeta förebyggande och med tidiga insatser mot aktuella elever.

Projektkostnaden är beräknad till 3 153 000 kronor.

Det andra projektet syftar till att motverka det ökade ungdomsfylleriet. Där har man valt Kyrkskolan som bas, eftersom den är centralt belägen och har stor spridning av elevers socioekonomiska bakgrund.

Där hoppas man kunna starta en projektgrupp med två socialpedagoger, för att få ett "mer strukturerat stöd i det förebyggande arbetet med eleverna och deras föräldrar", som det står i ansökan.

Projektkostnaden är beräknad till cirka 1 718 000 kronor.

- Ju fler förebyggande åtgärder, desto bättre i slutändan. Det gäller att gå in snabbt, så att det inte blir så drastiska åtgärder som till exempel placeringar (på institutioner), säger Eva de Marothy.

Mer läsning

Annons