Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordlåg arbetslöshet

Annons

- Vi märker det genom att få anmäler sig som arbetslösa. Det finns uppenbarligen många jobb och man behöver inte skriva in sig som arbetssökande. Det här började märkas redan i höstas men under våren blev det jättetydligt, säger arbetsförmedlingens chef Anne Unge.

Både Ludvika och Smedjebacken ligger under länsgenomsnittet och jämför man juni året innan har den öppna arbetslösheten i Ludvika sjunkit från 3,3 till 2,2 procent och i Smedjebacken från 2,9 till 2,1 procent.

Tittar man i statistiken för ungdomars öppna arbetslöshet ligger Västerbergslagen också under länsgenomsnittet som är 4,5 procent.

I Ludvika är siffrorna 4,2 procent jämfört med motsvarande tid förra året på 7,8 procent. För Smedjebackens del är motsvarande siffror 3,8 procent och förra året var det 5,7 procent.

Förhållandet med nya sökande som skriver in sig hos arbetsförmedlingen följer också samma linje. I Ludvika är minskningen stor, 15,3 föregående år jämfört med 8,6 procent i år, medan den i Smedjebacken är mer blygsam, från 8,6 till 7,3 procent.

Men det är inte enbart positivt att allt fler får arbete, påpekar Anne Unge:

- Det kommer att bli problem för det leder till ont om välutbildad arbetskraft - främst under 2008 kommer det att märkas när ålderspyramiden ser ut som den gör i Västerbergslagen. I framtiden kommer vi att få rikta in oss på att hjälpa företagare locka folk att flytta hit!

Mer läsning

Annons