Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringen sa nej till förbifart

Annons

Den socialdemokraftiska regeringen sa nej till en förbifart i Ludvika och signaler om att den nya borgerliga alliansregeringen tänkt om ledde till att Ludvika kommun skrev brev den nya regeringen om en förbifart för riksväg 50 genom Ludvika.

Statssekreteraren Leif Zetterberg svarar kortfattat med innebörden att regeringen inte agerar och att kommunen får fortsätta dialogen med Vägverket och region Dalarna.

- De säger det inte rent ut men svaret kan inte tolkas annat än att det är en genomfart som vi ska satsa på. Frågan om förbifart är borta.

- I höst sätter vi igång jobbet och ska vi ha en chans att få en genomfart med i matchen 2010 till 2019 så måste vi vara klara hösten 2008, vi har kanske fram till vårkanten 2009 på oss men inte mer, säger kommunalrådet Maria Pettersson som hoppats på att regeringen skulle ha varit beredd att damma av den gamla förbifarten.

- Den gamla förbifarten fanns med i Vägverkets plan mellan 1998 och 2009 och skulle med andra ord börjat bli klar nu om det inte blivit ett nej.

Nu är det genomfart som gäller.

Hon ser framför sig ett bygge i etapper likt det som skett och sker genom Rättvik. Hon hoppas att första etapp blir en inglasad bro för gång och cykeltrafikanter över riksvägen från staden ned till Väsmanstranden.

- En sådan första etapp är väl synlig och det är viktigt att det blir något bra av det hela genom staden.

- Charetten var en del i det jobb som ska leda till en genomfart. Vi måste ha en helhetslösning att lägga fram och sedan måste vi nog räkna med att den byggs i etapper.

- Hade vi fått en förbifart så hade det ändå varit svårt att få fram pengar. Då hade vi fått slåss om samma medel som den nya vägen mellan Stockholm och Nynäshamn. Vi hade legat långt ned i en sådan serie.

- När det gäller genomfart så handlar det om en annan match med bättre odds men som kommer att ta längre tid, säger Maria Pettersson.

Mer läsning

Annons