Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Referenslaboratorium i Ludvika godkänt för 1000 kilovolt

/
  • Nya kunder. Hans Johansson och Per-Erik Jonsson leder ett tämligen okänt Ludvikaföretag som är ackrediterade att arbete med ultrahöga spänningar.
  • Intyget. Hans Johansson och Per-Erik Jonsson hoppas att ackrediteringen ger företaget nya kunder.
  • 1000 kilovolt. Per-Erik Jonsson, Roger Nilsson och Jonas Jönsén har nu godkända mobila laboratorieresurser att kalibrera högspända provplatser på upp till 1000 kilovolt växelström.

Annons

Hans Johansson vid Metecenheten berättar att det är en gammal ABB-verksamhet som nu ackrediterats.

- Vi har hela tiden arbetat på samma plats inom ABB:s område, vid Mammuthallen. Vi har kalibrerat alla ABB:s provplatser för högspänningprovning. ABB står för 85 procent av vår beläggning men med det här kommer vi att kunna åka ut till fler kunder, berättar Hans Johansson som berättar att förutom ABB i Sverige så har man börjat hitta nya kunder som Ericsson Networks i Falun.

Swedacackrediteringen är det största som hänt på årtionden för den lilla enheten med nio anställda som aldrig blivit omskrivna i pressen.

Historiskt var laboratoriet en del i ABB Transformers som 1997 kom fram till att kalibreringsdelen inte var kärnverksamhet. Då hamnade man hos ABB Service som 2000 också kom fram till att det inte var kärnverksamhet. Enheten såldes till försvarsindustrin och blev en del i Celsius Metech, som sålde till Saab som i sin tur i fjol sålde Metechdelarna vidare till Bodycote.

Så den gamla Ludvikaenheten tillhör nu Bodycote International som är noterat på Londonbörsen och är världens ledande företag inom materialtekniska tjänster med verksamhet globalt på cirka 280 platser i 26 länder.

Ackrediteringen har skett för att tillgodose marknadens krav på tillverkande företag inom högspänningområdet. Metechs kunder kan med Ludvikaenhetens tjänster visa att de uppfyller olika certifieringskrav som finns på elektroteknikföretagen.

Stri i Ludvika är också Swedacackrediterat laboratorium men på Metech ser man inte något konkurrensförhållande.

- Vi är mobila och kan åka ut till våra kunder och kalibrera deras provplatser. Stri har sin ackreditering för att kunna kalibrera sitt eget laboratorium, säger Per Erik Jonsson som är teknisk ledare på Metech.

Mer läsning

Annons