Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rådiga politiker ingrep

/
  • Allvarligt tillbud. Torsdagskvällens soptunnebrand vid gamla Folkan i centrala Ludvika kunde lätt ha utvecklats till en storbrand. Nu gick det emellertid bara tack vare de båda politikernas resolut ingripande.

Annons

Det var vid 20.00-tiden som budet om händelsen inkom till länsalarmeringscentralen (LAC). En bil med besättning dirigerades skyndsamt till som var belägen på gårdssidan till den stora träbyggnaden i centrum. Lågorna från den intensivt brinnande soptunnan i plast och dess innehåll kunde ses vida omkring i kvarteret.

När släckningsinsatsen var klar återstod bara tunnans lock.

– Jag och Bengt lämnade kommunfullmäktige i förtid för att gå ut och äta middag med fyra japaner som är här för att lära sig svenska. När vi kom ut såg vi direkt hur det lågade och brann alldeles vid väggen till gamla Folkan och sprang fram. I det läget var det primära att få bort den kraftiga elden från träväggen.

De båda kändisarnas snabba ingripande förhindrade, med största sannolikhet, en storbrand i den lokalhistoriskt intressanta och över 100 år gamla byggnaden.

– Hade det tagit sig i väggen så hade det brunnit bra. Den saken är klar. Det gamla virket är ju torrt som fnöske, säger Israelsson.

Räddningstjänsten berömmer de båda för deras tveklösa insats och det snabba larmet.

– Det är viktigt att vi får larm så fort som möjligt när sådant här sker, säger Peter Levin, befäl på Ludvika brandstation.

Någon officiell förklaring till varför det hade börjat brinna i tunnan stod inte att få under torsdagskvällen. Det föreligger dock vissa misstankar om att branden kan ha varit anlagd.

– Det är ju inte första gången som det brinner i soptunnor och containrar i det området, säger Peter Levin, befäl på Ludvika brandstation.

– Det är ju så jävulskt dumt. Risken var stor att det hade tagit sig i väggen och det här hade lätt kunnat utveckla sig till en storbrand.

En polispatrull anlände något senare för att granska brandplatsen. Händelsen blir nu föremål för vidare utredning.

Mer läsning

Annons