Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

PRO granskar priserna

/
  • Prisundersökare. Ingvar Norman och Marlene Otterborn var i går ute och granskade priserna på 60 varor hos Ica Matmäster och Konsum på Ludvika Gård. I juli kommer besked om hur butikerna står sig mot varandra och i jämförelse med andra butiker i Västerbergslagen och butiker i hela landet.

Annons

Han och Sven-Eric Jernemyr, ägaren av Ica Matmäster, känner varandra väl vid det här laget.

- Ja, nu är det dags igen, säger Ingvar när han och hans prisundersökande kollega Marlene Otterborn kliver in på ICA-chefens kontor vid 9-tiden på fredagen.

- Ja, ni är så välkomna, svarar Jernemyr i jovialisk ton.

Lite senare anförtror han NLT vad han tycker om PRO:s prispoliser, att det han sade inte var spelat.

- Vi välkomnar dem verkligen, det är bara roligt att de kommer hit. De här gubbarna är professionella. Det de gör är vad vi kallar konsumentprisundersökningar. De görs alltså inte på ett riktigt vetenskapligt sätt där man som det heter viktar varukorgen. När vi i branschen gör undersökningar kollar vi 1 300 varor medan de i PRO prisundersöker 60 varor.

Ute i affären är Norman och Otterborn sysselsatta med att systematiskt gå igenom priserna på vara efter vara. Mellanmjölk och standardmjölk kontrolleras, likaså filmjölk, ost, basmüsli, en vällingsort, senap, smör, falukorv, sardiner, vetemjöl, socker, vissa svenskproducerade köttvaror, svensk kyckling, olivolja med mera.

- I fjol var jag pryo och var med och lärde mig hur det går till och i år är jag vald som en av PRO:s prisundersökare. Det är intressant att ta reda på vad varorna kostar och jämföra priser, säger Marlene Otterborn.

Under veckan har medlemmar i PRO, Pensionärernas Riksorganisation, gjort prisundersökningar i butiker i så gott som samtliga landets kommuner. Sammanlagt 1 400 butiker har besökts av "prisgranskare". PRO började med undersökningarna 1992 och allt eftersom har undersökningarna blivit allt mer uppmärksammade.

- Allmänheten är intresserad, affärerna, Konjunkturinstitutet och myndigheter som Konkurrensverket, berättar Carl-Eric Thörngren. ombudsman hos PRO i Stockholm och huvudansvarig för prisundersökningen.

Med något enstaka undantag är det samma varor som ingår i undersökningen år efter år med betoning på basvaror. PRO-folket tror inte att handlarna är uträknade och sänker priserna på just dessa varor.

- De vet ju inte vilken vecka vi kommer och gör undersökningen, framhåller Marlene Otterborn.

När de är klara på Ica i Marnäs åker de vidare till butiken på Ludvika Gård. Men innan de lämnar Ica får Sven-Eric Jernemyr titta på materialet så att man är överens om att nedskrivna prisuppgifter på listan är korrekta.

- Den 11 juli klockan 8.45 läggs resultatet av undersökningen ut på vår hemsida på internet, deklarerar Carl-Eric Thörngren.

Då får vi veta om Ica Matmäster även i år hade lite lägre priser än Konsum Ludvika Gård. Lägsta priserna bland undersökta butiker i Västerbergslagen hade i fjol Ica Pilen i Smedjebacken. Där kostade de 60 varorna 1 479,67. Hos Ica Matmäster var priset 1 491,20 och hos Konsum på Ludvika Gård 1 540,34. Därefter följde Konsum i Smedjebacken med 1 561,58 och Ica Gruvhallen i Grängesberg med 1 643, 64.

Högst priser noterades hos Konsum i Grängesberg med 1 670,88. Men i det fallet visade det sig att priset på olivoljan satts alldeles för högt. Konsumchefen i Grängesberg, Lena Persson Burman, protesterade men medgav samtidigt att hon faktiskt skrivit under och godkänt prisundersökningen i sin butik.

- Det gick för snabbt, jag borde ha begärt lägre tid för att gå igenom listan. Jag har lärt mig en läxa till nästa år, sade hon.

Mer läsning

Annons