Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisrally på boende fortsätter

/
  • Agneta Ekdahl har inget emot att 2012 har börjat i högsta tempo med bland annat försäljning av fyra bostadsrätter här i Magnetenområdet. Men drömmen för henne vore att få förmedla bostadsrätter byggda nära Väsman.

I Ludvika kommun är bostäderna i centralorten mest eftertraktade.
I Smedjebackens kommun är det, generellt sett, i Söderbärkeområdet som de mest attraktiva bostäderna finns.

Annons

– Vi har nyligen sålt en fin villa vid Hälltorpsvägen 16 i Söderbärke för 1,8 miljoner kronor, säger Tommy Kjenslie, mäklare hos Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Det är ingen ovanlig prisnivå i Söderbärke, konstaterar han.

– I Söderbärke ligger priserna generellt från 450 000 och uppåt. En väldigt fin villa med sjötomt kan kosta runt fyra miljoner. I Smedjebackens centralort varierar priserna normalt mellan 300 000 och 1,3 miljoner, uppger Kjenslie.

Allmänt sett konstaterar traktens mäklare att villapriserna i Västerbergslagen legat stilla eller sjunkit med någon enstaka procentenhet under 2011. En orsak tros vara de striktare lånereglerna där det kan ställas krav på 15 procent av köpesumman i kontantinsats.

Priserna på bostadsrätter, framför allt i centrala Ludvika, fortsätter att rusa uppåt.

– Bostadsrätterna har nog gått upp med säkert tio, femton procent, säger Mats Hansson vid fastighetsbyrån Swedbank.

Den dyraste bostadsrätten hans byrå förmedlade i fjol ligger i Stensvedenområdet och såldes för 715 000 kronor.

Riksmäklarens Pär Källström uppger att en fyrarummare i Marnäs kostade 730 000 kronor.

– Det är en väldig brist på större bostadsrätter och den här var dessutom i bra skick.

Ralph Blommé vid Länsförsäkringar fastighetsförmedling berättar att en lägenhet i Apollokvarteret gick för drygt 600 000.

– Den dyraste bostadsrätten vi sålde var en nyrenoverad trerummare i Venus (granne med Apollo) och som kostade 760 000 kronor, berättar Agneta Ekdahl vid Svensk Fastighetsförmedling.

– Vi hade fullt upp 2011 och det nya året har börjat bra. Vi har den senaste tiden fått in fyra lägenheter i Magnetenområdet och två i Marnäs. En av dem såldes redan innan vi hann annonsera ut den, fortsätter Ekdahl.

Intresset för bostadsrätter är mycket stort, konstaterar hon och menar att det kan förklaras med relativt låga månadsavgifter. Ekdahl förmodar att det skulle bli svårare att sälja nya bostadsrätter eftersom det då troligen blir fråga om både hög köpeskilling och höga månadsavgifter.

– Men bostadsrätter med ett fint läge vid Väsman skulle alltid vara säljbara, säger hon, och samma reflektion gör Mats Hansson.

– Idealet vore om det byggdes bostadsrätter vid Väsman och då gärna i form av seniorboenden. Det skulle säkert gå att sälja sådana för uppåt miljonen förutsatt att månadsavgiften inte blir så hög.

Även Ralph Blommé efterlyser fler bostadsätter i de centrala delarna av Ludvika.

– Ludvika har en näst intill bedrövlig lägenhetspolitik. Det man borde göra är att omvandla hyreslägenheter i centrum till bostadsrätter för att få fart på marknaden. Ett idealiskt område för detta vore Plutokvarteret.

När det gäller villamarknaden noterar flera mäklare att priser på två miljoner och däröver numera inte är något uppseendeväckande eller ovanligt i Ludvika.

– Dyraste villan som vi sålde i fjol var en relativt nybyggd på Hammarbacken som gick för runt tre miljoner. Vi säljer en hel del i skiktet två miljoner, upplyser Mats Hansson.

Agneta Ekdahl berättar att Svensk Fastighetsförmedlings dyraste villaobjekt var ett hus på Högberget som kostade 1,6 miljoner.

Ralph Blommé:

– Dyraste objektet för oss var Hedkärra gård i Fagersta som kostade närmare sju miljoner. Men ser vi till villafastigheter i Ludvika så var det flera som kostade mellan 2 och 2,5 miljoner.

– En villa på Knutsbo gick för 1 620 000 medan en i Smedjebacken kostade 1 050 000 och ett fritidshus i Söderbärke 970 000, uppger Pär Källström vid Riksmäklaren.

Mats Hansson bedömer att 70 – 80 procent av bostadsköparna redan är bosatta i bygden.

– De som får jobb på ABB börjar med att bo i lägenhet och när de efter några år vet att de blir kvar i Ludvika så köper de villa.

Häromdagen kom statistik som visade att befolkningen i Ludvika kommun minskade med över 220 personer under 2011. Men hos mäklarna råder optimism och en stark tro att 2012 blir ett minst lika bra år som 2011. Länsförsäkringar med tre mäklare planerar att förstärka med ytterligare en mäklare för att hinna med alla affärer.

– ABB har mycket jobb och det går bra för Spendrups. Så vi har framtidstro, säger Agneta Ekdahl hos Svensk Fastighetsförmedling.

Mer läsning

Annons