Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Populär julgransdans lockade många

/
  • Traditionen med stjärngossevandring fortsatte även i år, tack vare klass 6 i Fredriksberg.
  • För musiken svarade från vänster Lars-Ejnar Resare, Ann-Christin Resare (sång-, dans- och lekledare), Rolf Andersson, Peter Resare och Kurt Thyberg.

Traditionsenligt arrangerades julgransdans i Fredriksberg på Trettondagen. Arrangörerna räknade till omkring 80 barn på plats och kanske hälften så många föräldrar.

Annons

– Det verkar vara väldigt populärt. Många turister från stugbyn har varit med, vissa flera år. De frågar när den är och ser till att boka hus under den perioden, berättar Eva Thyberg i arrangörsstaben.

Från början var det Pappers som höll i julgransdansen, men i mitten av 90-talet tog Kommunal över. Sedan dess är det en grupp inom fackförbundet som hjälps åt att arrangera med hjälp av stöd från de lokala företagen.

– Många som flyttat kommer hem och hälsar på igen, berättar Eva Thyberg.

Trettondagens festligheter började klockan 14, med visning av filmen Smurfarna. Sedan fortsatte det med dans kring granen. Barnen får saft, bullar och kakor.

– Tomten kommer på besök och det är väldigt populärt. Han är även med och dansar.

En annan tradition, som tillika blivit uppmärksammat som film av Dalarnas museum, är stjärngossevandringen i byn. Den går ut på att barnen, i det här fallet elever ur årskurs 6, knackar på i stugorna och frågar om man vill ha besök. Om svaret blir ja så sjunger gänget Goder afton och Judas, svartklädd och -målad, får en slant.

De insamlade pengarna går till en klassresa.

Mer läsning

Annons