Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker oeniga när SOU fick ny chef

/
  • Anna-Lena Andersson tjänar 41 000 i månaden som tillförordnad men räknar med att nu erbjudas högre lön. Hur väl hon ska avlönas är politikerna oense om.

Anna-Lena Andersson, 46, har inte bästa tänkbara uppbackning när hon nu blir chef för social- och utbildningsförvaltningen.
Politikerna var nämligen inte eniga när de på tisdagen tog beslut om tillsättningen.

Annons

– Från oppositionens sida förordades Kerstin Lingebrant från Ängelholm. Man ansåg att hon har bättre meriter, berättar Jan Willner (C).

Det blev sluten omröstning när kommunstyrelsen i går skulle bestämma vem som blir chef efter Shujaat Noormohamed,

– Omröstningen slutade med nio röster för Anna-Lena Andersson, fem röster för Lingebrant och en nedlagd röst. Alla var vi väl överens om att vi hade två mycket goda kandidater att välja bland, konstaterar Willner.

Det gällde möjligen dock inte utanför politikernas värld. Enligt Willner har Skolledarförbundet uttryckt missnöje och förordat att tjänsten utannonseras på nytt.

Anna-Lena Andersson blev i går kväll uppringd av kommunalrådet Maria Strömkvist (S) och informerades om att hon fått jobbet. Formellt tillträder hon den 1 februari, men någon större praktisk skillnad blir det inte då hon sedan i höstas är tillförordnad chef.

Andersson vill inte kommentera det faktum att politikerna inte var överens.

– Jag kan bara säga att jag ska fortsätta att göra ett bra jobb.

Hon tror inte att det blir några stora omvälvande förändringar i förvaltningen det närmaste året. Inga skolnedläggningar, lovar hon, de skolor som finns i dag behövs för överskådlig framtid. Några större besparingar i förvaltningen med 802 fast anställda är inte heller att vänta.

– Vi räknar med att klara att hålla årets budget

Andersson är bosatt i Borlänge och tänker bo kvar där med sin familj bestående av man och en son på 20 år.

– Jag jobbade som förskollärare i Borlänge i 13 år innan jag utbildade mig till ekonom. Sedan var jag ekonom på HSB i sju år innan jag kom till social- och utbildningsförvaltningen 2010.

Här arbetade hon också som ekonom och fick gå in som tillförordnad chef när Noormohamed slutade i höstas.

– Som tillförordnad har jag 41 000 kronor i månadslön och det ligger ju inte på den nivån som förvaltningscheferna i kommunen har.

Hennes företrädare tjänade 55 800 kronor och det är nu upp till kommunchefen Lars Hellsing att förhandla fram nya lönen för Anna-Lena Andersson.

– Men innan han undertecknar en överenskommelse ska han informera oss i förhandlingsutskottet, säger Jan Willner.

Centerpartisten avslöjar att de tre politikerna i utskottet inte kunnat komma överens om en lämplig lönenivå för nya social- och utbildningschefen.

– Jag har sagt att hon bör få starta med en lägre ingångslön och sedan kan man ta en ny förhandling efter ett halvår eller ett år. Då vet man om hon har infriat de förväntningar vi har på henne som chef. Men det här ställde Socialdemokraterna Ivan Eriksson och Tomas Gustavsson inte upp på. De vill sätta henne i en lönebox med högre lön från början.

Jan Willner framhåller också att politikerna nu sätter stopp för nya "Noormohamed-Anestedt-historier". Social- och utbildnings ordförande Håkan Anestedt (S) kommer inte att ha möjlighet att teckna någon form av specialavtal med nya förvaltningschefen. Allt ska gå genom kommunchefen och förhandlingsutskottet.

Mer läsning

Annons