Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poliser på återtåg

/
  • Lämnade förslag. När Torsten Amnå närmade sig pensionen skickade han ett brev till polisens operative chef, med erbjudande om att rycka in vid behov. Det har nu blivit verklighet. Foto: Peter Ohlsson
  • Förvånad. Jan-Olov Källström tycker att det är märkligt att konceptet med rutinerade, pensionerade poliser som får återvända till jobbet inte provats tidigare. Foto: Peter Ohlsson
  • Utreder nätbrott. Antalet bedrägerier som sker via internet ökar och det är där Källström och Amnå kommit in i bilden. Arbetet handlar helt enkelt om att spåra bedragarna. Foto: Peter Ohlsson
  • Poliser på nytt. Jan-Olov Källström och Torsten Amnå gick i pension. Sedan fick de rycka in som poliser igen, i sex veckor. De fick till och med behålla sina gamla legitimationer. Foto: Peter Ohlsson

Annons

Torsten Amnå hann vara pensionär och borta från jobbet som utredare i två månader, Källström i sju. Nu är båda tillbaka i tjänst igen, om än för en begränsad tid.

- Jag skrev ett brev till operative chefen Anders Landén, att det fanns pigga personer som kunde tänka sig att jobba efter pensionen om det behövdes, berättar Amnå.

Det var förra året. I januari kom beskedet.

Just nu finns ytterligare en polis i länet som hoppat in extra efter pensionsavgången. Det är första gången man provar ett sådant koncept och man gör det för att minska den så kallade balansen, brott som blir liggande i hög.

Men arbetsbelastningen är inget nytt hos polisen. Jan-Olov Källström är förvånad att ledningen inte använt sig av pensionerade poliser tidigare.

- Jag vet då ett par stycken som sagt att de kunnat jobba extra, men inte fått det. De kanske hänvisar till ekonomin, men rent allmänt tycker jag att det är konstigt att de inte gjort så här förut.

Källström och Amnå fick tillbaka sina polislegitimationer och är nu halvvägs in i den sexveckorsperiod som "extraknäcket" innebär.

De har fått i uppdrag att utreda det ökande antalet bedrägeribrott via handel över internet.

- Det är 20 ärenden från norr till söder där någon skickat pengar för exempelvis en mobil, men sedan inte fått någon.

I de flesta fallen kan de lätt få fram det kontonummer som betalningen gått till och sedan hitta en person bakom kontot.

- Det är jätteenkelt att få fast dem. De har ju lämnat ut personnummer och adress när de skaffat konto, säger Källström.

De kom snabbt inne i arbetet, blev hjärtligt välkomnade av kollegorna och kände sig direkt som två i gänget igen.

- För mig var det som att jag gått på fredagen och kommit tillbaka på måndagen. Det är kul att vara tillbaka i den sociala gemenskapen igen. Det här har ju blivit ett andra hem efter 40 år, säger Källström.

Han fortsätter:

- För mig var det en ganska stor omställning att gå hem. Jag har ingen jakt, inget fiske, ingen annan sådan hobby. Det blev lite tomt rent ut sagt.

Enligt Lars-Ola Sörestad, som ansvarar för konceptet, är det svårt att rekrytera just utredare. Amnå och Källström tror att det beror på att unga poliser vill röra sig på gatorna och kanske tjäna extra pengar genom att gå skift.

För dem själva var det aldrig aktuellt med något annat än inomhustjänst.

- Har man åkt radiobil i Ludvika i 15-20 år är det inte så kul längre, säger Jan-Olov Källström.

- Men för mig finns det särskilt en anledning: om jag konfronteras med ungdomarna på stan i dag, så begriper jag inte vad de säger!

Mer läsning

Annons