Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på att flytta Kajvägen

/
  • Kanske kan kostnaden för att flytta Kajvägen närmare bangården begränsas till runt en halv miljon kronor. Det bedömer kommunens projekteringschef som är glad över att ledande politiker och tjänstemän nu diskuterar flytt av vägen.

Mycket talar för att kommunen kommer att flytta Kajvägen.

Annons

– Förslaget är att Kajvägen ska gå närmare bangården och under den nya gångbron, uppger planarkitekt Torkel Berg.

Förslaget diskuterades vid den senaste planberedningen.

Enligt Berg kan vägen komma att flyttas på en sträcka om 400 meter och som mest komma att ligga 130 meter från nuvarande väg.

Nedanför Kajvägens bilbro kommer den eventuella nya vägen att dras närmare kvarvarande järnvägsspår. Från ABB-hållet behålls dock nuvarande väg ned till sjön men där blir det stopp.

– Med detta förslag så blir infarten till Stri och paddlarklubben kvar liksom att räddningstjänsten kan åka ner till sjön där de har utsättningsplats för räddningsbåt, förklarar Berg.

Förslaget om att flytta vägen har aktualiserats i samband med gångbroprojektet. Bron ska vara klar senast i slutet av 2013 och eventuell vägflytt ingår nu som en del i detta paket.

– Men flytt av vägen är ingen ny idé. Det fanns faktiskt med redan i översiktsplanen från 1990 då tanken var att frigöra mark för exempelvis en festplats närmare stranden, konstaterar Torkel Berg.

Förslaget applåderas av tekniska kontorets mångårige projekteringschef Christer Lindberg.

– Det här har vi föreslagit tidigare. Den stora fördelen är att det blir bilfritt efter stora delar av strandområdet nedanför bangårdsområdet.

– Man frigör ett stort område som kan användas om man till exempel vill anlägga en fin park. Så det är ett bra förslag, framhåller Lindberg.

Som enda betydande nackdel med en vägflytt nämner Torkel Berg kostnaden. Men enligt Christer Lindberg rör det sig sannolikt om relativt små kostnader om man beaktar att bygget av gångbron är kostnadsberäknat till runt 24 miljoner kronor.

– Det kan vara så bra markförhållanden där att det räcker med att lägga på ett lager finare grus och ovanpå detta asfalt. Då skulle kostnaden för den nya vägen kunna stanna vid 400 000 till 500 000 kronor och jobbet vara gjort på någon vecka, bedömer projekteringschefen.

Mer läsning

Annons