Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Perfekt order för kabelfabriken

/
  • 58 kilometer. ABB i Karlskrona är nöjda med kabelkontraktet i Danmark som passar bra in i fabriken när HVDC-projektet Norned slutförs.

Annons

- Visst förstår jag att NLT skriver att ABB bara får nöja sig med kabeln. Men för oss är det en jätteviktig och rolig order, säger kabelfabrikens chef Hans-Åke Jönsson.

Han berättar att kabelfabriken nu är inne i slutfasen i tillverkningen av den långa HVDC-kabeln mellan Norge och Nederländerna, Nornedprojektet.

- Den här kabeln är mycket kortare än Norned men den kommer lägligt och ger oss verksamhet, säger Jönsson som berättar att man först kommer att tillverka relativt långa landkablarna, 26 kilometer, som kommer att kräva många skarvningar på land och därefter den 32 kilometer långa sjökabeln till Stora Bält.

När detta jobb är klart vill den hungriga kabeltillverkaren ha mer. Britnedprojektet och HVDC Lightkablar står högt på önskelistan.

Det är inte första gången som kabelfabriken genomför projekt tillsammans med ärkerivalen Siemens. I de pågående vindkraftsprojekten Lillgrund och Burbo Bank tillverkar ABB kablarna till Siemens vindkraftsprojekt till havs och tidigare till det danska Nysdtedprojektet.

Mer läsning

Annons