Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pengar kastas bort"

/
  • Stadshusets fasad pryds av kommunvapnet. Frågan om det kommer att plockas ned och ersättas av
  • Vad vinner kommunen på att byta ut det gamla vapnet mot

Kommunen tänker lägga minst 400 000 kronor på att införa ny logotyp och grafisk profil.
Men nu kommer det kritik mot kommunens satsning på "hästsymbolen".

Annons

– Ohja, visst finns det kritiska röster. En del tycker att hästen inte är någon fin symbol. Andra säger att det blir svårt att läsa namnet. Det kommer ju att stå 'Ludvik' och sedan hästsymbolen. Vissa tycker att det är fel att kommunen kastar bort pengar på en sådan här sak.

Det säger oppositionsrådet Håge Persson (M) som gissar att det kan bli diskussioner i hans partigrupp om vilken linje partiet ska välja när frågan slutligt avgörs i kommunstyrelsen.

När ärendet var uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott i tisdags ställde sig Persson bakom förslaget, i likhet med Socialdemokraterna Sören Finnström, Ivan Eriksson och Maria Strömkvist samt Jan Willner (C) och Lotta Wedman (MP).

Sten G Johansson (V) avstod från att delta i beslutet. Frågan ska diskuteras i partigruppen, säger han, men personligen är han kritisk till att man vill kasta det gamla kommunvapnet på sophögen.

– Det är inte vettigt att plötsligt ta bort det stadsvapen som förmodligen funnits med sedan Ludvika blev stad (1919). Det kan vara en miss marknadsföringsmässigt. Och så är ju det nya namnet svårt att läsa, man kan fundera på om det är hästen som heter Ludvik.

Sten G Johansson pekar på kostnaden som en försvårande omständighet. Minst 350 000 – 400 000 kronor kommer det att kosta att byta logotyp på allt ifrån skyltar till brevhuvuden, enligt tillförordnade förvaltningschefen Jan Lindström.

– De pengarna kan användas till mycket annat i kommunen. Visst, hästsymbolen kan ha positiva effekter men då ska den användas i kampanjer som kanske pågår i några år. Men det gamla vapnet ska vi behålla, betonar Sten G Johansson.

Stadsheraldikern Henrik Klackenberg vid Riksarkivet i Stockholm har också uttryckt stark kritik i frågan.

– Att Dalarnas kommuner på detta sätt gör sig av med sin egen historia är obegripligt, sade han till DT den 24 november.

– Det är för mig och många andra som arbetar med grafisk design en gåta hur en kommun frivilligt kan ersätta en vapenbild med dalahästtexter som sin symbol i den visuella kommunikationen. Hästen gör namnet svårläst, men att man inte bryr sig om kulturarvet är ännu mer oförståeligt, hävdade Klackenberg.

Vilken egentlig nytta och glädje kommunen kommer att ha av den nya symbolen är något oklart. Kommunchefen Lars Hellsing har inget svar på den frågan när han på onsdagsförmiddagen håller en presskonferens med anledning av arbetsutskottets möte.

Håge Persson:

– Det handlar om att stärka varumärket Dalarna så det är en bra symbol, tycker jag. Om Ludvika som enda kommun i länet skulle ställa sig utanför det här så vore det förödande. Risken finns att Ludvika i så fall på sikt inte kommer att förknippas med Dalarna.

Kommer en hästsymbol att medföra att fler företag väljer att etablera sig i Ludvika?

– Det går inte att svara på men man kan ju hoppas det. Det blir ett lyft för hela regionen och besökare kommer att veta att man befinner sig i Dalarna när man är i Ludvika.

Från vilket datum hästsymbolen kommer att ersätta nuvarande kommunvapen, är oklart.

I förslaget som arbetsutskottet ställde sig bakom heter det dels att "den nya logotypen ska införas successivt i hela Ludvika kommun med sikte på den 31 december 2015", dels att "innan utgången av år 2013 ska detta vara infört i hela kommunen".

– Något märkligt, säger kommunchefen Lars Hellsing, som för sin del har utgått från att det är datumet 31 december 2015 som gäller.

Mer läsning

Annons