Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pendlingsavstånd avgörande faktor i valet av ny toppchef

/

Den 1 februari kan Anna-Lena Andersson ta bort förkortningen t.f. innan sin titel, men det var först efter sluten omröstning i kommunstyrelsen som 46-åringen i tisdags utsågs till chef för social- och utbildningsförvaltningen.
Att motkandidaten Kerstin Lingebrant uteslöt en flytt till Dalarna, och i stället ville pendla från hemmet i Ängelholm, gjorde att majoriteten i rekryteringsgruppen såg Anna-Lena Andersson som det bästa alternativet.

Annons

– Ett bekymmer med långpendlarna är att de inte blir kvar i så många år, säger kommunalrådet Maria Strömkvist (S), som tillsammans med Ivan Eriksson (S), Hanna Lindgren (S), Sten G Johansson (V), HåGe Persson (M), och Gun Andersson (C) ingick i rekryteringsgruppen.

Den tidigare förvaltningschefen Shujaat Noormohamed, som pendlade från Trollhättan, hade sin tjänst i 31 månader innan han slutade den 2 oktober förra året.

I rekryteringsprocessen, där fem personer intervjuades, ska Kerstin Lingebrant ha svarat nej på frågan om hon kunde tänka sig att flytta till Ludvika. I stället skulle hon ha pendlat de 55 milen till Ängelholm i Skåne.

Maria Strömkvist (S) är nöjd med valet av Anna-Lena Andersson.

– Jag tycker att hon är riktigt, riktigt bra. Hon har bra ledaregenskaper, är tydlig och klar och har en förmåga att få med sig människor. Vi är glada över att hon sökte tjänsten och jag är övertygad om att det är en bra rekrytering.

Att det krävdes sluten omröstning ser kommunalrådet inte som något större problem.

– Det är inte alltid man är enig i alla frågor. Jag tror att Anna-Lena i stället ser det som en utmaning att visa att hon är den bästa kandidaten.

I rekryteringsgruppen var det bara HåGe Persson (M) som ansåg att Kerstin Lingebrant var det bästa alternativet.

När han vid kommunstyrelsens sammanträde lade fram förslaget fick han ändå med sig fyra röster.

– Jag har naturligtvis fört samtal med grupper och framfört vad jag tycker. Sedan vet jag inte vem som röstade vad i kommunstyrelsen.

Varför föredrog du Kerstin Lingebrant framför Anna-Lena Andersson?

– Det handlar om kompetens, tidigare meriter, referenser och så vidare. Det gjorde att mitt val föll på henne, säger han.

– De andra tyckte också att hon var ett bra alternativ, men avståndet till Ludvika avgjorde mycket.

Även Skolledarförbundet hade synpunkter på rekryteringsprocessen, och förordade att tjänsten skulle utannonseras på nytt.

– Vi har sagt att vi hade önskat ett bredare underlag. Utifrån de val som fanns så kunde man ha försökt få fler som sökte. Ansökningstiden var ganska kort till exempel – inte mer än 14 dagar, säger Mikael Johansson, rektor på Björkås skola och Skolledarförbundets lokala representant för grundskolan.

– Det var helt klart inget fel på kvalifikationerna, men det finns andra saker som påverkar och får påverkan.

Vad tänker du på då?

– Det kan jag inte gå in på – men det är saker som vi kanske tycker är lite olyckliga. Men vi vill verkligen påpeka att vi inte anser att den som har fått tjänsten eller de som sökte inte har kompetens.

Nu menar HåGe Persson (M) att alla, trots delade åsikter om den nya förvaltningschefen, "måste ta sikte framåt".

– Skolan är absolut en viktig del som vi måste ta tag i. Det gäller att vi hjälps åt; politiker, lärare, rektorer och skolchef. Hela linjen måste dra åt samma håll.

Mer läsning

Annons