Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortsbor upprörs över nedskräpade tomter

/

Bilar och bråte som belamrar två tomter i Fredriksbergstrakten har fått flera ortsbor att se rött. Företrädda av tekniska nämndens ordförande Sören Finnström (S) lämnade man för en dryg vecka sedan in klagomål till miljö- och byggkontoret.

Annons

– På ett ställe står det minst tio bilar. Det är inte en normal uppställning tycker jag, säger Finnström, själv bosatt i Tyfors, en dryg mil från centrala Fredriksberg.

I onsdags besökte miljö- och hälsoskyddsinspektören Eric Forsgren de två tomterna för att bilda sig en uppfattning om nedskräpningens omfattning.

– På en av dem fann vi inte att det skulle vara något miljöklagomål, säger han.

– Det andra ärendet är under arbete. Det står ett par bilar där som är skrot men vi har inte gjort någon bedömning än.

Några direkta regler för hur många bilar man får ha på sin tomt finns inte.

– Nej, man får ju ha bilar på sin uppfart. Är det något man misstänker står och läcker, eller fordon som ligger upp och ned, får man göra en annan bedömning.

Även om miljöinspektörerna inte har något att anmärka på så kan byggsidan på miljö- och byggkontoret ha synpunkter.

– Vi har inte tagit tag i ärendena än så det är väldigt svårt att säga något nu, säger bygglovshandläggaren Stefan Eriksson.

– Men tomter ska hållas i vårdat skick. Vi gör en bedömning utifrån paragraf 15 i det 8:e kapitlet i plan- och bygglagen.

Paragrafen lyder som följer:

"En tomt ska hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer".

Om miljö- och byggkontoret anser att tomterna måste städas upp försöker man först komma överens med respektive fastighetsägare.

Lyckas man inte nå en överenskommelse kan miljö- och byggnämnden beordra att exempelvis fordonen flyttas. Även viteskrav kan bli aktuellt.

Miljö- och byggkontoret väntas ha gjort sina bedömningar inom några veckor.

Mer läsning

Annons