Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orättvisa bland strandtomtsbyggen

/
  •  Foto: Gunne Ramberg
  • Lika inför lagen. Grannen fick bygglov på sin strandtomt men Annika Nilsson fick inte bygga bastu för länsstyrelsen på sin. Hon är beredd att gå anda upp till EU-domstolen om så krävs.

Annons

Annika Nilsson och Magnus "kotte" Granqvist får inte av Naturvårdsverket och länsstyrelsen bygga en bastu/gäststuga på sin strandtomt i Dagkarsbo trots att byggnadsnämnden i Ludvika gett bygglov.

Annika Nilsson är upprörd över hur rigid men godtycklig inställning Naturvårdsverket har när det gäller strandskyddsfrågor.

- Om vi bygger en bastu på vår tomt berörs inte en enda människa. Hit kommer inget folk för att bedriva friluftsliv på vår tom. Den ligger inte så till. Men om de skulle vilja nå stranden och utnyttja allemansrätten så skulle det inte möta något hinder.

- Länsstyrelsen går helt i naturvårdsverkets ledband och vare sig länsstyrelse eller naturvårdsverket har bemödat sig om att besöka oss och med egna ögon se hur det är i verkligheten, säger Annika Nilsson.

Och var finns likheten inför lagen undrar Nilsson då grannen fått strandskyddsdispens.

Annika Nilsson påpekar att samma godtycklighet från länsstyrelsen och naturvårdsverket har drabbat Jan Norrgo.

Nu överklagar Annika Nilsson liksom Jan Norrgo gjort till miljödomstolen.

- Jag beredd att dra det här ända upp i EU-domstolen. Om det tar fem eller tio år saknar betydelse. Vi kräver att vi som bor efter stranden behandlas lika som våra grannar och inte godtyckligt.

Hittills har processen att få bygga bastun pågått i 1,5 år.

Mer läsning

Annons