Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omvärlden ska övertygas

Annons

VB-värme hade sitt informationsmöte i Kyrkskolans matsal. Det riktade sig till 102 villaägare i Marnäs, mellan Gamla Bangatan och järnvägen. Till mötet hade 28 av dem kommit.

- Vi vill ha in intresseanmälan före påsk och hoppas på en anslutningsgrad på 50 procent. Men det beror på hur de är placerade. Det är möjligt att vi tar bara vissa gator, säger Gustafsson.

I Fagersta hade VB-värme ett liknande möte i december, där 40 av 70 hushåll till slut tackade ja och där upphandlingar nu pågår.

- Men det var inte fler på mötet där än på Kyrkskolan, säger Gustafsson, som säger att man får vara nöjd med närvaron på måndagen.

Tanken med fjärrvärmen är att berörda villor ansluter sig till den biobränsleeldade anläggningen Lyviksverket, efter att ha kopplat bort sina egna pannor. Möjligheterna till fjärrvärme styrs av närheten till kulvertar.

Nästa område i Ludvika som VB-värme tänkt sig gå ut till ligger på Solsidan. Därefter har man enligt fjärrvärmechefen Christer Johansson ingen uttalad plan än.

- Men områden som Knutsbo och Golan ligger väl lite långt från befintliga kulvertar. Däremot kan man tänka sig att området mitt emot brandstationen, vid Grottvägen och Högberget närmast Parkenområdet kan vara lämpliga.

Argumentetn för att skaffa fjärrvärme är att det är miljövänligt, bekvämt på så sätt att den levereras direkt hem till huset. Den är också driftsäker.

Vad har du hört för argument mot att skaffa fjärrvärme hos allmänheten?

- Det är väl dels de som redan gjort investeringar på pellets eller värmepump. På mötet i går (i måndags) var det någons om eldade med ved och är man pigg, frisk och tycker om det så fungerar väl det, säger Johansson.

Fakta: Fjärrvärme

Fjärrvärmen i Ludvika produceras i Lyviksverket. Där eldas främst olika träbränslen, såsom bark och spån. Man vill också ansöka om att elda returmaterial såsom pallar och emballage.

Därifrån går uppvärmt vatten ut i kulvertnätet, som började byggas i mitten av 1980-talet och sedan byggts ut i etapper.

Vattnet växlar över till det interna systemet hos kunden, varpå det pumpas tillbaka vid 40-50 grader ut i returledningarna.

I Ludvika har VB-värme tidigare bara anslutit enstaka kunder, de som bott nära kulvertarna. Dessutom har man anslutit större fastigheter.

Det här är det första samlade greppet man tar, delvis på grund av de ökade oljepriserna.

Priset för installation är enligt VB-värme 56 250 kronor. Årskostnaden är beräknad till 15 930 kronor, jämfört med 24 650 kronor för olja, 21 620 kronor för el och 14 630 kronor för pellets.

Om tillräckligt många områden ansluts måste produktionen, exempelvis på Lyviksverket, byggas ut.

För några år sedan gjorde man en förfrågan i Jägarnäs, men fick inte tillräckligt intresse.

Mer läsning

Annons