Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika regler för nyårsraketer

/
  • Raketer över hustaken är något som lär lysa med sin frånvaro i centrala Smedjebacken i år. Där krävs nämligen tillstånd för att få använda pyrotekniska varor i centrum, och något sådant har polisen inte utfärdat i år.

I Ludvika är det i stort sett fritt fram att använda pyrotekniska varor, men i Smedjebacken krävs tillstånd av polismyndighet för att få fyra av raketer på ett antal platser. Trots kravet har polisen inte utfärdat några sådana tillstånd i år.
– Vi har inte fått in några ansökningar, säger Kjell Lundberg, polisområdeschef i Ludvika.

Annons

Raketer är tillsammans med bubbeldricka och tv-klassikern Grevinnan och betjänten givna inslag på nyårsafton.

Ordningsföreskrifterna för fyrverkerier och andra pyrotekniska varor skiljer sig dock åt mellan Ludvika och Smedjebacken.

Att man måste ha fyllt 18 år för att få köpa, inneha och använda fyrverkerier är lika över hela landet, men hur reglerna för var de får avfyras ser ut bestämmer varje kommun själv.

I Ludvika är den enda förhållningsregeln att inga pyrotekniska varor får användas närmare än 200 meter från ålderdomshem, servicehus och sjukvårdsinrättningar.

I Smedjebacken är samma avstånd 150 meter, men där krävs även tillstånd av polismyndighet för att använda pyroteknik i anslutning till centrum och på ett antal adresser – bland annat Högstensgatan i Morgårdshammar. Några sådana tillstånd, som kostar 700 kronor, har dock inte utfärdats i år.

Den som bryter mot ordningsföreskrifterna riskerar böter, men någon kontroll under nyårsnatten har polisen inte planerat in.

– Det törs jag väl erkänna i tidningen, även om jag får surt efteråt, att det åker vi inte och kontrollerar. Det har vi mig veterligen aldrig gjort, säger Kjell Lundberg.

– Men om något speciellt inträffar åker vi dit och då använder vi oss av ordningsföreskrifterna.

Hur många ingripanden med anledning av otillåten användning av pyroteknik gör ni varje nyår?

– Inte speciellt många, det går väldigt städat till vill jag påstå. Vi har även få hemska olyckor, där fingrar och ögon kommer till skada.

Är ordningsföreskrifterna tillräckliga eller anser du att de bör skärpas?

– Jag tycker inte att de behöver skärpas. Vi har ett bra samarbete med båda kommunerna men vi har inte pratat om det.

Kommer du själv fyra av några raketer i dag?

– Jag ska titta på, men inte avfyra själv. Se men inte röra.

Tycker du att de är ett trevligt inslag i nyårsnatten?

– Det tycker jag definitivt. Man kan inte förbjuda allt här i livet. Är man berusad och har dåligt omdöme kan det inträffa olyckor, men gör man som det står på förpackningen och följer föreskrifterna är det ingen fara. Då höjer det stämningen i stället.

Sedan 1 december 2001 är försäljning av smällare, till exempel kinapuffar och treöres, förbjuden i Sverige.

Mer läsning

Annons