Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt gruvbolag på börsen

Annons

Kopparberg Minerals nyemmision blev kraftigt övertecknad men första dagen på börsen blev inget riktig höjdare. Kopparberg Mineral är ett exepmel på hur snabbt en spirande gruvindustri kan se dagens ljus i Bregslagen. Bolaget har beviljats undersökningstillstånd för samtliga sökta områden på sammanlagt 4800 hektar trots att det bildades så sent som i april 2006.

De har mutat in gruvområden bland annat i Yxsjön som ligger nära gamla Yxsjöbergs gruvor nära kommungränsen. Undersökningarna omfattar främst guld, bly, koppar, zink, silver, wolfram och järn.

Lennart Granqvist, Ludvikas förre kommunalråd samarbetar med gruvbolaget Archelon som i sin bokslutsrapport redovisar sökta inmutningar på 1 100 hektar, fördelat på tre olika malmfält; Blötberget, Finnmossen och Idkerberget . Minst 35 miljoner ton järnmalm tror man på.

Archelon kommer under 2007 se på förutsättningar till olika former av samarbeten, där tanken är att man skall kunna betrakta existerande malmer som en samlad reserv. Detta skulle sannolikt öka möjligheten att få Bergslagen att återuppstå som en betydande aktiv och levande järnmalmsprovins heter det i rapporten.

Den tredje börsnyheten levererades av International Gold Exploration, IGE, som letar zink i Grangärdetrakten och de rapporterar att fynden efter borrningarna i Lindbastmora är så intressant att undersökningarna fortsätter.

Mer läsning

Annons