Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyhammars Bruk har tagit sin största order

/
  • Guldgruva. Mindre kvarnmantlar från Nyhammars Bruk används också i guldgruvor som denna ska berättar Jan Vennerström.
  • Mycket svets. Stig Persson döljs bakom svetsmasken där man av transportskäl måste bygga kvarnarna i delar.
  • Stort. Nyhammars Bruk har nu högkonjunktur efter 30 års lågkonjunktur efter gruvdöden i Bergslagen konstaterar NB-chefen Jan Vennerström.
  • Vattentub. Vattentuben till Ludvika Kraftverk har svetsats samman hos Nyhammars Bruk.
  • 5,8 meter. Kvarnmanteln med nästan sex meters diameter som nu finslipas av Lars-Göran Andersson och Tauno Turunen till Outotechs kvarnprojekt i Kazakstan följs av Nyhammars bruks största order hittills på mantlar med ännu större diameter.

Annons

När NLT:s reportageteam är på besök sitter NB-chefen Jan Vennerström vid datorn och läser Norrbottenkurirens rapport om tömningen av dagbrottet i Svappavara som kommer att ta två år.

- De ska inte bryta malmen där för att tillverka stål, utan malmen användas för att göra tungbetong som ska användas som ballast. Viktig information för oss då våra två kunder Metso Minerals och Outotech i Smedjebacken (fd Outokumpu) är de som konkurrerar om att få tillverka kvarnarna som ska mala malmen. Det är bra att vara förberedd.

- Jag läser allt det ni skriver om Bergslagens gruvor. De gruvprojekt vi läser om idag är affärschanser för oss om tio år, berättar Jan Vennerström vars företag just är i färd att leverera kvarnmantlar till Outotechs projekt i Kazakstan dit också Outotech 2009 ska leverera de nio nya kvarnmantlarna som NB ska bygga.

Den nya 82 meter långa kraftverkstuben som snart ska installeras vid Ludvika kraftverk har också svetsats samman i fem längder vid Nyhammars Bruk.

- Vi har överlevt en 30 år lång lågkonjunktur som bröts för ett par år sedan och nu får vi tacka nej till order. Den här högkonjunkturen ser vi inte slutet av än på många år, säger Vennerström.

- 1999 när jag började på bruket levererade vi tre kvarnar per år, nu är vi uppe i 20. Men vi har också breddat oss till servicesektorn och har just nu mycket folk på Ovako i Smedjebacken, 20 man i tre veckor under sommaren. Och vi ser i en framtid att den spirande gruvindustrin behöver service. Boliden i Garpenberg har svårt att få fram firmor som sköter servicen. Gruvor har den fördelen att merparten av manskapet finns ovan jord så även om inte den sektorn finns idag så kan man se det som en kommande möjlighet. Kombinationen verkstad och service passar oss bra, det ger rotation i jobbet och bättre arbetsmiljö, säger Jan Vennerström.

Nyhammars Bruk har nu delat ut vinstbonus till personalen.

- Trots att våra ägare hade tuff start 2001 till 2004 så har de inte begärt aktieutdelning än. Det är nog mycket ovanligt att en ägare avstår aktieutdelning men låter personalen ta del i vinsten. Vi fick 8000 i fjol och i år 15 000. Det uppskattar alla, säger Jan Vennerström som har 47 anställda och just nu tio inhyrda för att klara servicen hos SSAB och Ovako.

Och det skulle kunna bli fler anställda för bruket har behov av kvalificerade svetsare till plåtverkstaden.

- Vi letar hela tiden personal, dels för att klara jobben men också för att ersätta dem som går i pension.

Bruket kommer från den första augusti att äga de verkstadslokaler man är verksamma i, man har köpt dem av Stig Larssons Nyhammars Invest. 2500 kvadratmeter verkstad äger man liksom kontoret.

Nyhammars Bruk har börjat investera. Bruket har byggt ut svetskapaciteten och installerat en ugn som kan värma kolosserna till 580 grader och ta bort spänningarna i kvarnmantlarna.

Nu måste hålet i golvet under svarven göras större så att man kan få plats med de nya jättekvarnarna till Kazakstan.

- Vi har också fått i uppdrag av styrelsen att utreda om vi ska bygga en ännu större svarv. Vi måste tacka nej till de största mantlarna idag och det vill vi egentligen inte. Men det kostar tre fyra miljoner och så står ytterligare ett arborrverk på önskelistan, avslöjar Jan Vennerström.

Mer läsning

Annons