Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya turer kring omdiskuterad dalahästsymbol

Är det rätt att ersätta det gamla kommunvapnet med "Ludvik-hästen"?
Kommunens toppolitiker verkar inte längre vara säkra på det.

Annons

Vid tisdagens kommunstyrelse skulle den nya logotypen ha godkänts och klubbats. Därmed hade kommunen följt de direktiv som utgått från Region Dalarna, som vill att alla kommuner och landstinget ska ha med hästsymbolen i sina namn.

– Men beslutet blev att återremittera ärendet. Kommunstyrelsen var enig, berättar Jan Willner (C).

Enligt det förslag som nu inte blev godkänt, ska kommunen lägga minst 400 000 kronor på att införa nya logotypen. Förändringen ska vara genomförd senast 31 december 2015.

Debatten kring hästsymbolen har varit omfattande och het. Sten G Johansson (V) sade i december att "det är inte vettigt att plötsligt ta bort det stadsvapen som förmodligen funnits med sedan Ludvika blev stad".

Även i andra partier har nya symbolen ifrågasatts och stadsheraldikern Henrik Klackenberg vid Riksarkivet i Stockholm har också uttryckt stark kritik i frågan.

– Det är för mig och många andra som arbetar med grafisk design en gåta hur en kommun frivilligt kan ersätta en vapenbild med dalahästtexter som sin symbol i den visuella kommunikationen, sade han till tidningen i höstas.

Jan Willner:

– Visst är det många som har synpunkter på logotypen. Men jag tror nog att alla så småningom ändå ställer sig bakom det här. Det gäller att få ut Ludvika och hela regionen på världskartan. Att det nu blev återremiss har kanske sin orsak i att man vill avvakta besluten i de andra kommunerna.

NLT har sökt kommunalrådet Mara Strömkvist (S) och vice kommunalrådet Ivan Eriksson (S) för kommentarer.

Mer läsning

Annons