Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya skolorganisationen börjar ta form

Förslaget kring den nya skolorganisation, där förskolechefer anställs för att ge rektorerna chansen att helt och hållet fokusera på grundskolan, är nu ute på remiss i verksamheten. Den 15 januari ska svaren ha kommit in.
– Nu får personalen chansen att säga sitt, säger skolchef Barbro Forsberg Nystedt.

Annons

"Genomförda arbetsmiljökartläggningar påvisar att ledningen på skolan bör förstärkas. Vid många samverkansmöten på central nivå mellan arbetsgivare och fackliga organisationer har arbetstagarorganisationerna påpekat att deras medlemmar saknar en närvarande chef på rektorsområdena."

Så står det skrivet i inledningen av det förslag som skickades ut i början av december.

Anledningen till att skolchefen vill omorganisera är, som NLT tidigare har berättat, att niondeklassarnas betyg fortsätter att sjunka.

– Resultaten är inte bra. Vi måste vända det här, förklarade skolchefen i en artikel i oktober.

Om förslaget blir verklighet kommer totalt 13 rektorer och åtta förskolechefer att ansvara för grundskolan respektive förskolan.

I den nuvarande organisationen finns 16 rektorer, inklusive särskolan, som ansvarar för både förskola och grundskola i sina respektive områden.

För att få loss pengar till nyanställningarna kommer bland annat fem arbetslagsledare, som i dag tar hand om de uppgifter som rektorerna inte hinner med, att tas bort.

I feburari kommer de 21 ledartjänsterna att utlysas, men Barbro Forsberg Nystedt är tydlig med att radikala förändringar inte är nödvändiga – utan hoppas på en "smidig övergång".

– Kontinuitet i verksamheten är viktigt för mig. Rektorerna vi har hoppas jag ska stanna kvar och ta någon av tjänsterna. De sägs inte upp utan får intresseanmäla sig för de tjänster de vill ha.

Förslaget innebär även att ett par rektorsområden ritas om.

– Vi ändrar där det är konstiga kombinationer. Nu är till exempel Saxdalen och Knutsbo ihop. Vi ska anpassa så att det blir mer naturligt geografiskt.

Mer läsning

Annons