Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny taxemodell för barnomsorgen

/

Vid nyår ändras taxan för barnomsorgen i Ludvika kommun.
– Det blir en taxa som är lättare att förstå för föräldrarna. Nuvarande taxemodell är lite för komplex, säger social- och utbildningsnämndens vice ordförande Hanna Lindgren (S).

Annons

Kommunfullmäktige har redan beslutat om den nya modellen, som främst införs för att förenkla såväl administrativt för förvaltningen som för föräldrarna.

– Ekonomiskt blir det bara små justeringar. Generellt innebär inte den nya taxan att det blir dyrare att ha barn i förskola, säger Anna-Lena Andersson, tillförordnad chef för social- och utbildningsförvaltningen.

Den tidigare taxan, som i en tjänsteskrivelse beskrivs som "föråldrad", utgick från en fast avgift på 70 procent samt en rörlig del på 30 procent.

Den nya taxan innehåller i stället tre tidsintervaller för hur många timmar per vecka barnet utnyttjar sin omsorgsplats: 0-15 timmar, 15-30 timmar samt över 30 timmar.

Utifrån detta betalar föräldrarna en procentsats av sin inkomst, som mest tre procent av den (för första barnet och över 30 timmar i veckan).

För barn 2 och 3 minskar procentsatsen som ska betalas.

Sedan finns förstås maxtaxan kvar, vilket innebär att det som mest kan kosta 1 260 kronor att ha ett barn i förskolan.

Även fritidshemmen får en liknande konstruktion för taxan, men då för intervallen 0-10 timmar respektive över 10 timmar per vecka.

– Det här kommer att innebära en förenkling för alla. Vi håller nu på och skriver information om taxorna och ska se till att den kommer ut till föräldrarna så snart som möjligt, säger Anna-Lena Andersson.

Mer läsning

Annons