Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny metod ger hopp för gruva

Nu återupptar Boliden undersökningarna av Saxbergets gruva med samma undersökningsmetod, Boliden EM34, som gett Boliden sådana framgångar i Garpenberg

Annons

Boliden har utvecklat sin prospekteringsmetod för att hitta malmfyndigheter långt under jord genom mätning av bergarters tyngd, magnetiska fält och elektrisk ledningsförmåga.

Boliden ska nu lägg ut mätslingor på tre ställen på marken och undersöka Saxberget med moderna metoder framgår det i en arbetsplan som delgetts markägare och Bergsstaten.

Boliden har kvar sina bearbetningstillstånd i Saxberget. De köpte gruvan 1957.

Malmfyndigheten på Saxberget upptäcktes 1879 och Långfallsgruvan som den hette var i drift till 1988 då gruvan lades i malpåse en bit in på 1990-talet. Boliden länspumpade gruvan och hoppades länge att malmpriserna skulle återhämta sig. Återhämtningen kom först på 2000-talet och nu kan man knappast se några spår ovan jord av den gamla gruvan.

1986 var 115 personer var anställda vid gruvan som producerade zink, bly, koppar, silver och guld.

För fem år sedan försökte Archelon Mineral att få licens av Boliden för att återuppta driften genom att driva en snedbana ned till den gamla gruvan från Björnhyttan.

Totalt beräknas 8,2 miljoner ton berg har tagits upp ur gruvan och 4 miljoner kubikmeter avfall finns kvar. Sandmagasinen i Saxdalen och gamla avfallshögar är trots täckning fortfarande Kolbäcksåns största föroreningskälla.

Mer läsning

Annons