Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu vill ungdomarna ha jobb - direkt

/

Annons

De program som ser ut att gå mest framåt vad gäller intresset från blivande gymnasister, är handel- och administrationsprogrammet, industriprogrammet och barn- och fritidsprogrammet. Alla tre visar en siffra som är den högsta på fem år.

- Alla tre är ju yrkesinriktade program och det innebär att eleverna har ett jobb i bakhuvudet när de söker. Min uppfattning är att ungdomar i dag i större grad ser gymnasieutbildningar som något som ger ett jobb - snarare än att de leder till högskolestudier, säger tillförordnade utbildningschefen Lennart Myhrman på VBU.

Största "överraskningen" är kanske industriprogrammet, som under flera års tid haft ett lågt antal sökande, omkring tio. I år har inte mindre än 27 elever sökt utbildningen.

- Vi hade till och med en diskussion att lägga ner programmet, men bestämde oss för att avvakta.

Och nu fick ni belöning för det.

- Ja och yrket har ju förändrats. Det är bara en myt den här bilden av en skitig arbetsmiljö. Industrin ser inte ut som den gjorde förr i tiden.

Vad innehåller industriprogrammet?

- Det har två inriktningar; Verkstadsmekanik, som innehåller delar som svarv och fräs, samt inriktningen svets.

På minussidan återfinns framför allt elprogrammet, som i år har mindre än hälften så många sökande som i fjol, och estetiska programmet.

- Elprogrammets siffra kan väl tolkas som att branschen inte nått fram på samma sätt.

Den är dålig på att marknadsföra sig?

- Ja, jag upplever det så. Sedan är det ju ungdomstrender som styr och där kanske estetiska programmet är ett exempel. Man går inte på myten längre att man blir stjärna så lätt.

Myhrman säger att framöver kommer begreppet flexibelt lärande att bli vanligare på VBU. Det innebär att eleverna i högre grad ska ta ansvar för upplägget av sina studier, såsom tidigare elever med specialidrott har tvingats göra.

Är ungdomar i den här åldern mogna för det?

- Det är väldigt olika från fall till fall. Det kräver ju egendisciplin och får inte bli ett sätt att slippa i från studierna.

Mer läsning

Annons