Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu har ABB chansen att visa att de håller vad de lovar

ABB har nu chansen att visa sin kund TenneT och Tysklands regering att de håller vad de lovar till skillnad från HVDC-konkurrenten Siemens Prysmiankonsortiet.

Annons

ABB och HVDC-konsortiet Siemens Prysmian har av kraftnätsoperatören TenneT tilldelats en rad HVDC-projekt för att ansluta vindkraftsfarmar till havs i Tyska delen av Nordsjön.

ABB har tilldelats projekten DolWin1, 700 miljoner dollar och Dolwin2, 1000 miljoner dollar. Länkarna är på 800 respektive 900 megawatt med HVDC Lightteknologin. ABB har lovat att kablarna ska vara i drift 2013 respektive 2015.

Semen-Prysmiankonsortiet tilldelades projekten BorWin2 (800 megawatt), HelWin1 (574 megawatt), Helwin2 (690 megawatt) och SylWin1 (864 megawatt.

De två första projekten Borwin2 och Helwin1, tillsammans värda över 1000 miljoner Euro är nu så kraftigt försenade att Tennet tvingast gå till Tyska regeringen.

ABB-konkurrentens löfte var att de två kabellänkarna skulle vara i drift 2013.

Nu rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg och andra medier att TenneT de meddelat den tyska federala regeringen "att byggandet av nätanslutningar för havsbaserade vindkraftparker i Nordsjön är inte längre vare sig är möjligt i nuvarande takt och under nuvarande förhållanden."

Borwin2 och HelWin1 kommer att bli försenade.

TenneT vd Martin Fuchs skriver till tyska regeringen att det behövs ändringar i avtalen, regelverket och i de ekonomiska stöden om inte annat kan de inte "bygga fler anslutningar under rådande förhållanden".

Enligt det nuvarande avtalet, måste TenneT ansluta en färdig vindpark inom 30 månader. Tennet har begärt att förlänga denna period till 50 månader.

Mer läsning

Annons