Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar ny HVDC-kabel från Kanada på att bli het

Annons

Labradorprovinsens kraftprojekt i Churchill Falls gav på 1960-talet Asea i Ludvika ett världsgenombrott på 800 kilovoltstransformatorer.

Churchill Falls 5000 megawatt exporteras till Quebecprovinsen.

Nu rapporterar The Globe and Mail om planerna på nya kraftverk, Gull Island och Muskat Falls som ska generera 2 824 megawatt i flodsystemet. Kraften ska lösa koldioxidproblematiken i Labrador och på ön Newfoundland. Sjökabeln ska sedan dras till New Brunswick för vidareexport av överskottet till USA.

Newfoundland och Labrador Hydro får nu hjälp av norska Statnett som har erfarenheter av långa sjökablar genom ABB och Nexans pågående Nornedprojekt.

Den kanadensiska kabel som planläggs blir 450 kilometer lång. Tanken är att kraftsystemet ska börja byggas i mitten av 2009 och att den första kraften ska utvinnas 2015.

Den kanadensiska tidningen rapporterar också om en plan på att bygga 1000 till 2500 megawatt vindkraft för att samköras med vattenkraftverken nära Lower Churchill men påpekar också att kostnaderna för de långa kraftöverföringarna till Quebec och HVDC-kabeln talar emot projektet.

Mer läsning

Annons