Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu blomstrar det på Kolbottenvägen

/
  • Vilken grönska! Hans Wiklund och paret Solveig och Gillis Fredholm har piffat upp miljön vid entréerna genom att plantera växter i olika färger. Foto: Thomas Isaksson

Annons

För sju år sedan flyttade Gillis och Solveig Fredholm in i en lägenhet på Kolbottenvägen 7b. De reagerade direkt på hur bedrövligt det såg ut utanför entréerna.

- Det såg så jäkligt ut här, allt var dött, berättar Gillis Fredholm.

Paret ville de göra någonting åt de försummade rabatterna på gården och kontaktade därför personalen på Ludvikahem.

- "Får vi en del av hörnet så ska vi göra snyggt där", frågade vi och det fick vi, berättar Gillis Fredholm.

Så för sex år sedan började paret plantera på den tre gånger tre meter stora platsen. Grannen i porten bredvid, Hans Wiklund hjälpte paret att gräva en dag och blev själv sugen på att ha ett ställe att rå om och året efter att paret Fredholm börjat plantera skaffade han sig också en plätt.

- Ludvikahem hade inte ens råd att hålla med lite matjord och det har gått åt en jäkla massa jord, berättar Gillis Fredholm och förklarar att de även köper växterna själva.

Under årens lopp har växterna tagit sig rejält och nu fullkomligt sprakar det av färg utanför portarna på Kolbottenvägen 7. Där finns alla möjliga sorters blommor i olika kulörer. Växterna blommor från maj till september, sedan finns det andra plantor som tar över och slår ut i oktober. Dessutom har kryddväxter som persilja, timjan och gräslök planterats ut.

- Det är ju lite jobb med det här... det ska fyllas på med jord varje vår och rosorna måste klippas, så det är inte bara ogräs som ska rensas, förklarar Solveig Fredholm.

Den mest fascinerande plantan är nog den vita liljan med inte mindre än 49 (!) blommor på. Flera meter från växten kan man känna doften av den.

- En sådan här enorm lilja är det ingen som har sett innan, tror Solveig Fredholm.

Hon berättar att det är många som kommer fram och tittar på blommorna och kommenterar just liljan. Från boendet Milan, som ligger ett stenkast bort, brukar tanter promenera för att titta på växtligheten.

- De äldre tycker att det är så roligt med blommor. Många har ju själva haft hus och trädgård innan, säger fru Fredholm.

Hur de tre hyresgästerna lyckas så bra med sina planteringar tror de dels beror på jorden och dels på allt jobb de lägger ner.

- Ja, vi lägger ju på ny jord varje år och gödslar varje vecka juni ut och sedan sköter det sig självt. Men man måste ha bra jord, konstaterar Solveig Fredholm.

Mer läsning

Annons