Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det gubbsäsong

/
  • Långväga arbetare. Piotr Plichta finns på plats även i år vid Tillmans Bärodlingar. Sexton somrar har han tillbringat i Grangärde med familjen - en hustru, tre döttrar och en son. Samtliga barn studerar på olika håll i hemlandet. De åker från Polen för att arbeta, bland annat med att plocka in alla jordgubbar.
  • Foto: Lars Pehrson/SvD/Scanpix
  • Snart så... Enligt Tomas Tillman kan självplocket komma igång om några veckor eller till mitten av juli. Från vänster: Tord-Erik och Tomas Tillman.

Annons

Det blev en ovanligt tidig start på skörden i Grangärde i år. Både Tord-Erik och Tomas Tillman är överens om anledningen - de fibertäcken som ligger över plantorna när det inte är säsong.

- Det här är första året som vi fått ihop mer än en liter till midsommar. Jag tror nog att fibertäckena ger någon vecka tidigare plockning, säger Tomas Tillman.

I år odlas fyra sorters jordgubbar. De som mognar nu heter Zephyr. Den blir vanligtvis plockfärdig i mitten av juni.

Själva plockningen sköts även i år till stor del av polska arbetare.

- De är för jävla bra på att jobba, säger Tord-Erik Tillman uppskattande.

Särskilt en av dem har varit återkommande med sin familj på fälten. Piotr Plichta gör sitt sextonde år vid Tillmans Bärodlingar i år. Som vanligt är han först på plats bland arbetarna.

- Jag har varit här i nästan en månad nu. Om Tomas har lite mer arbete inne på musteriet kanske jag flyttar hit med frun och barnen. Det är ett enklare liv här, säger Piotr Plichta, som annars har en mataffär i Kraków.

Med sina kollegor plockade han under måndagen uppåt 400 till 500 liter. En blygsam start enligt de båda Tillman.

- Det brukar börja smått. Men det ser skapligt ut till i år. Om det går bra kanske vi får en 20 000 liter, varav ungefär hälften i vanlig ordning säljs till allmänheten, säger Tomas Tillman.

Mer läsning

Annons