Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Notgården får sitt egna hantverkshus

/
  • Åsa Andersson, till vänster, och Barbro Hedsten är två av delägarna i Räfsan, som nu lämnat Räfsnäs för Notgården.
  • Barbro Hedsten, till vänster, och Åsa Andersson visar upp ett behändigt syskrin tillverkat av skicklige trähantverkaren Ulf Westlund i Idkerberget.

Från Räfsnäs till Notgården.
Den flytten gör hantverkskollektivet Räfsan, som i morgon, onsdag, öppnar dörren till sina nya lokaler.

Annons

Barbro Hedsten och Åsa Andersson håller på med förberedelserna när tidningen tittar in. Tillsammans med Lena Skoglund äger de den ekonomiska föreningen Räfsan.

– Vi har drygt tio hantverkare som hyr in sig hos oss med sina produkter, säger Åsa.

Lokalerna man nu flyttat till var från början Lyckåkers livs och blev sedermera bilhandel under många år. Senaste verksamheten var försäljning av bränslepellets.

Men från och med nu är det alltså hantverkare av olika slag som tagit över.

– Det finns gott om begåvningar i bygden och nu får dom en chans att marknadsföra sina saker på ett bättre sätt, säger Barbro Hedsten.

– Även om vi flyttat från Räfsnäs så behåller vi namnet Räfsan, påpekar Åsa Andersson.

Förutom att fungera som butik onsdag till söndag kommer det att bedrivas kursverksamhet i lokalerna i samarbete med studieförbundet Vuxenskolan.

– Om det går som vi hoppas ska det bli lite av torghandel här utanför en gång i månaden. Vi tror att det finns både dom som har saker att sälja och ett bra kundunderlag. Det bor många människor på Notgården och det är en hel del som åker förbi här på väg till Lyviksberget, påpekar Åsa Andersson.

Både hon och kollegan Barbro är inne på det här med återbruk.

– Jag har vävt en rosa bordsduk av ett antal sportbilagor från Aftonbladet, upplyser Åsa medan Barbro gör bland annat väskor och hattar av tyget från gamla jeans.

Och en mikrovågsugn kan komma till användning för att färga ull och tyg. Den tekniken kan man få lära sig om man går på kurs i hantverkshuset framöver.

Mer läsning

Annons