Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nio HVDC Lightsystem i Danmarks nya vindkraftsplan

Annons

Danmarks vindkraftsplan förutsätter att 23 vindkraftsparker om vardera 200 megawatt byggs. De kommer att tillsammans producera 18 gigawattimmar el vilket motsvarar 50 procent av Danmarks elförbrukning.

De parker som blir av störst intresse för ABB i Ludvika är fem 200 megawattsparker i Jammerbugden som ska anslutas med den teknik som ABB marknadsför under namnet HVDC Light.

Likaså de fyra vindkraftsparkerna på danska delen av Kriegers Flak i Östersjön som är tänkta att samköras med den svenska och tyska utbyggnaden av Kriegers Flak blir också aktuella att ansluta med HVDC Lightteknik.

Den danska rapporten noterar att priset på HVDC Lighttekniken är på väg ned och att traditionella växelströmskablar blivit ett prismässigt stort problem där kablarnas pris varierar med 50 procent mellan upphandlingarna.

För ABB:s kabelfabrik i Blekinge kan det förutom HVDC Lightkablar bli aktuellt att sälja växelströmskablar till tre parker i Kattegatt mellan Djursland och Anholt och på danska delen av Store Middelgrund. På den svenska delen av detta grund planeras en 800 megawattsfarm som ska anslutas med HVDC-teknik.

På Horns rev har Danmark redan rest två parker och planerar för ytterligare fem. I Vesterhavet utanför Ringkøbing Fjord planeras för fem parker och på Rønne Banke två 200 megawattsparker.

Tidsplanen är att genomföra utbyggnaden etappvis till 2025. Nätanslutningen är det stora problemet heter det i rapporten.

Mer läsning

Annons