Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nexans bygger HVDC kabeln till Mallorca

Annons

I måndags satte ABB och kabeltillverkaren Nexans världsrekord i sjökabelutläggning då den 580 kilometer långa HVDC-kabeln NorNed mellan Nederländerna och Norge kom i land i Kvinesdal i Norge. Det är ABB i Ludvika som bygger HVDC-stationerna och ABB Karlskrona som levererat kablar tillsammans med Nexans i Halden i Norge som har levererat den kabeldel som går på djupt vatten.

Till Halden Arbeiderblad Nexans chefsingenjör Thomas Andersrød att man fick djuphavsdelen av kabeln på grund av att man är bäst på detta i kabelindustrin. Nexans chefsingenjör ska nu vidare till nästa uppdrag och uppger att det blir fabriken i Halden som ska tillverka HVDC-kabeln som ska läggas ut mellan Mallorca och Spanien.

Det betyder att Nexans bedömer att Red Eléctrica Española som ska köra Mallorcakabeln kommer att skriva kontrakt inom kort. Kabeln ska gå mellan HVDC-stationer i Sagunto nära Valencia på fastlandet och Calvià på Mallorca. Det spanska HVDC-projektet har kostnadsberäknats till 292 miljoner euro.

Red Eléctrica tog in anbud på HVDC-projektet i september i fjol där man angav att projektet skulle handlas upp i förhandling. ABB i Ludvika har sedan tidigt 1990-tal arbetar för att först sälja in HVDC, därefter att spanjorerna skulle välja HVDC Light och nu jobbar man för att vinna stationskontraktet. Alternativet var inledningsvis att ön skulle få ett gaskraftverk.

Mer läsning

Annons