Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Neddragning i sjukvården bekymrar

Annons

Enligt Jens Beronius, närsjukvårdschef i Västerbergslagen, är det den mesta påtagliga följden av svårigheterna att rekrytera vikarier när den ordinarie personalen går på semester.

- Maskineriet blir ansträngt.

Ändå hade situationen sett än värre ut om man inte kunnat erbjuda ett sommaravtal med högre ersättningsnivåer.

- 24 vårdplatser är lite för lite i förhållande till behovet. Det gör att fler patienter kan komma att få ligga kvar i Falun innan de kommer till Ludvika. Dessutom sätter det press på våra två kommuner (Ludvika och Smedjebacken) att snabbt kunna ta hand om äldre patienter när de är färdigbehandlade hos oss, säger Jens Beronius.

Elisabeth Frisk, verksamhetschef inom medicin och geriatrik, säger att man inte hittat några lösningar när det gäller den uppföljande verksamhet, som hjärtsviktsmottagningen står för, än att hålla stängt i nio veckor och dessutom gå på sparlåga därefter.

- Vi har annonserat efter vikarier sedan i januari men det har gått trögt och vi har få anpassa verksamheten utifrån de förutsättningar vi har, säger Frisk.

Till hjärtsviktsmottagningen kommer inga akutpatienter. Det handlar istället om personer som drabbats av hjärtinfarkt tidigare och som behöver få rätt medicinering eller utbildning och information.

- Blir en patient akut sjuk är det akutmottagningen som gäller.

I stora drag är situationen den här sommaren inte annorlunda än den varit de senaste år inom Västerbergslagens sjukvård.

Det blir neddragningar inom planerade åtgärder och mer koncentration på akuta saker.

- Med mindre bemanning kan man göra mindre, sammanfattar närsjukvårdschefen.

Sommarplaneringen pågår för fullt och fortfarande återstår en del att lösa, bland annat inom hemsjukvården.

På vårdcentralerna är situationen ansträngd även under övriga delar av året, främst på läkarsidan.

- Flera vårdcentraler är otillräckligt bemannade, påpekar Beronius.

Norra vårdcentralen på lasarett har varit ett bekymmer i många år med idel stafettläkare. Den södra vårdcentralen (Solsidan) har fungerat relativt väl under flera år med en stabil personalstab men även där börjar nu orosmolnen hopa sig.

- Vi försöker säkra läkarbemanningen och behålla dom vi har och rekrytera nya, säger Jens Beronius.

Ett stort problem är den allmänna bristen i landet på distriktsläkare och att landstinget Dalarna har ett lägre löneläge än många andra landsting och därför har svårt att konkurrera på marknaden.

Mer läsning

Annons