Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nazistiska flygblad i postlåda utreds inte

Justitiekanslern, JK, har beslutat att inte utreda en anmälan om två flygblad och ett klistermärke som upptäcktes vid en postlåda i Nyhammar i Ludvika kommun.

Annons

Det var i början av oktober som de två flygbladen och klistermärket upptäcktes. På flygbladen stod bland annat texten "återta makten från globalisterna" och "här är parasiterna som styr ditt liv" tillsammans med bilder på fyra namngivna personer med anknytning till bankvärlden, samt en hänvisning till den nazistiska organisationen NMR:s hemsida Nordfront. Klistermärket visade en bild på Adolf Hitler med samma hänvisning.

Händelsen anmäldes till polisen som hets mot folkgrupp, och polisen överlämnade anmälan till JK, som eftersom materialet räknas som tryckpress har ansvar för att ta ställning till anmälan.

JK skriver i beslutet att man tidigare bedömt flygblad med samma innehåll som de som nu anmälts, och att innehållet då inte har ansetts utgöra hets mot folkgrupp.

Man har tidigare lagt ned förundersökningar om hets mot folkgrupp vid samma typ av material, eftersom det inte gick att utreda när materialet hade utgivits eller vem som skulle lagföras för brottet.

Mot bakgrund av detta väljer JK att inte inleda någon förundersökning om hets mot folkgrupp när det gäller flygbladen och klistermärket i Nyhammar.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons