Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Natur- och kulturstigblivande attraktion på Finnäset

Ett 4,2 kilometer långt promenadstråk förbi ett 50-tal intressanta sevärdheter, de flesta minnande om traktens forna betydelse för gruvnäringen på Finnäset i Ludvika. Det är vad Våghalsens vägsamfällighet vill presentera lagom inför sommaren. Planeringen är redan inne i ett långt framskridet skede.

Annons

Ett förslag till partiellt nyttjanderättsavtal för ändamålet har tecknats med kommunen. Länsstyrelsen Dalarna är positiv och Skogsstyrelsen har givit ett preliminärt bifall.

– Vi har gjort en ansökan till Skogsstyrelsen om ersättning för att göra jobbet och pengarna ska användas till grus och underhåll av Våghalsvägen, berättar samfällighetens styrelseordförande, eldsjälen Kjell Carrander.

Natur- och kulturstigen är strategiskt planerad och inleds från cykelbanan norr om kyrkogården med en slinga på Lyviksbergets norra del. Den fortsätter genom både skog och öppnare terräng runt i Våghalsenområdet och ut på Finnäsudden med vacker utsikt över sjön Väsman.

– Det är nog inte många som känner till hur mycket det finns att se här ute, fortsätter Carrander som bland annat nämner resterna av det gamla anrikningsverket vid Våghalsgruvan, rester av vändbrottet där stånggången bytte riktning och kanalen mellan Gonäsån och Våghalsen. Listan kan göras mycket längre än så.

Samtidigt förbereder Carrander och kamraterna tryckningen av en liten bok som promenadgästerna kan ha med sig under vandringen. I den finns beskrivning av alla sevärdheter.

– Boken kommer att säljas på Turistbyrån för 50 kronor styck. Objekten är numrerade och vi sätter upp motsvarande siffror i träden. Men om det ändå skulle önskas guidning ska vi kunna ordna med det, lovar Carrander.

Invigningen kommer att äga rum i början av juni.

Mer läsning

Annons