Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När herrgården odlade eget

/
  • Under den Rothska eran hade Ludvika herrgård eget trädgårdsmästeri med omfattande odlingar. Sedan många är tillbaka är hela området förvandlat till kyrkogård.

Patron Roths trädgårdsmästeri med växthus, orangeri och stora frilandsodlingar en solig dag på 1930-talet. Det är motivet på dagens gamla foto i tidningens serie med glimtar från Ludvika förr i tiden. Bilden har tillhandahållits av ättlingar till herrgårdens trädgårdsmästare Hjalmar Berggren.

Annons

– Verksamheten var mycket omfattande. De hade till och med ett orangeri där de bland annat hade till uppgift att odla en del exotiska frukter som skulle finnas tillgängliga för herrgårdsfolket, berättar barnbarnet Anders Berggren.

– Och där fanns också så kallade plåsterträd (aloe vera) med läkande fruktsaft som var bra för olika skador. Min pappa brände sig när han gjorde tennsoldater. Farfar gnuggade honom med denna saft och då blev det snabbt bra.

I områdets norra del, nära Ludvika ström, fanns ett tvåvånings trähus som var bostad för trädgårdsmästaren och hans familj. Där fanns också plats för någon inneboende.

Anläggningen var en ganska betydande arbetsplats när det begav sig. Inte minst krävde skötseln av den engelska parken (Roths äng) omfattande skötsel.

– Under tiden för andra världskriget kom det många, flyktingar och andra, som ville ha och fick jobb, berättar Berggren vidare.

Under en tid på 1940-talet tecknade farfadern ett arrendeavtal och drev verksamheten i egen regi.

– Han hade också öppnat en blomsterhandel vid Storgatan och den skötte farmor och min faster Lisbeth ända fram till 1969.

Butiken fanns i det Norlingska huset som revs på hösten samma år för att ge plats åt det förestående bygget av Hotell Elektra.

En bit in på 1950-talet lades trädgårdsmästeriet i träda och bostadshuset förföll innan det revs. Sedermera blev kyrkan, Ludvika församling, ny ägare. I dag ingår det forna odlingsområdet som den nyare delen av Ludvika Ulrika kyrkogård.

Mer läsning

Annons