Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När Dalarna svek ställde Örebro upp

/
  • Operation i september. Lars-Åke får vänta ett par månader, men i augusti får han träffa läkaren och i september ska ljumskbråcket opereras på privatkliniken i Örebro.
  • Lång väntetid. I torsdags kom det snabba beskedet från landstingets väntetidskansli: ”Din väntetid blir cirka åtta månader...”.
  • Klarade cancern. Hur det skulle ha gått om han lutat sig mot sjukvården i Dalarna för ett par år sedan vet han inte. Men vid ungefär samma tidpunkt som den svårartade prostatacancern opererades i Örebro välkomna Falu lasarett honom till den allra första undersökningen.

Annons

Nu som då kommer ingreppet att utföras på en privat klinik i Örebro. Skälet är väntetiderna inom dalalandstinget.

- Hade inte en granne tipsat mig om det fanns möjligheter att få hjälp i Örebro är det inte säkert att jag överlevt prostatacancern.

Men hade inte Lars-Åke Wetterkrantz varit den han är, van att greppa telefonen, tålmodigt ställa frågor och envist kräva svar, hade han kanske inte grejat det i alla fall.

I närmare ett år fick han vänta på ett besked från sitt hemmalandsting den gången.

- Den 21 mars 2006 fick jag ett brev från Falu lasarett om att jag var välkommen in för den första undersökningen - den 29:e opererades jag i Örebro.

- Operationen var ingenting jämfört med ångesten jag hade tiden innan jag fick hjälp.

När det gäller bråcket i ljumsken sökte han upp vårdcentralen i Sunnansjö den 13 juni. Han fick en remiss till lasarettet i Ludvika, där han fick veta att ljumsbråck har låg prioritet.

- Jag frågade om en tid och fick beskedet, "ring efter midsommar".

Måndagen den 25 juni ringde Lars-Åke upp. Eller rättare sagt, han gjorde allt han kunde för att få kontakt. Men han lyckades han inte nå just den person som kunde ge honom ett besked.

- Jag ringde upp igen på tisdagen, och då var det en sjuksköterska som upplyste mig om att kirurgin i Ludvika skulle läggas ned. Det här var sista veckan. I fortsättningen skulle allt skötas via Falun.

Lars-Åke ringde därmed vidare till Falun och fick veta att väntetiden skulle uppgå till minst sex månader.

Det bästa han skulle kunna säga om landstingets speciella väntetidskansli är att väntan på remissbekräftelsen blev kortvarig. Redan på torsdagen hade han den i brevlådan.

Han öppnade brevet, läste meddelandet, och tvingades åter en gång konstatera att den omtalade vårdgarantin inte hade uppfyllts. Texten lydde "Din remiss är bedömd och väntetiden är cirka åtta månader från och med den 15 juni 2007":

- Tidigast den 15 februari 2008 skulle jag alltså få min operation.

- En väntetid på åtta månader är väl ändå att ta i. Risken finns ju att ljumskbråcket förvärras och vad kostar det inte då, resonerar han.

I dagsläget klarar han dagarna hyfsat. Åtminstone på förmiddagarna. Men längre fram på dagen kommer värken. Han är dessutom tvungen att anpassa sysslorna till besvären.

- Tyngdlagen gör ju sitt, det går inte göra vad som helst. Bråcket sätter stopp för det.

Med de goda erfarenheterna från den sjukvård som han fick i Örebro förra gången låg det förstås nära till hands att återknyta kontakten. Han ringde upp och fick veta att det inte var något problem.

- I augusti ska jag få träffa läkaren, och i september blir det operation. Det kostar mig heller inget extra eftersom landstinget i Dalarna inte klarade att uppfylla vårdgarantin som säger att specialistvård ska erbjudas inom 90 dagar.

Enligt vårdgarantin som gäller sedan 1 november 2005 ska patienter i Lars-Åkes situation få hjälp hos annan vårdgivare, som kan finnas i ett annat landsting - eller på en privat klinik.

- Men, betonar han, allt verkar handla om hur aktiv man är. Jag frågade hos väntetidskansliet vad som skulle ha hänt med mitt fall om jag inte engagerat mig själv och ringt till Läkargruppen i Örebro.

- "Ingenting" fick jag till svar.

Lars-Åke visserligen erbjöds visserligen en alternativ möjlighet som kunde korta av väntetiden, att anmäla sitt intresse för att en läkare från Stockholm kommer till Ludvika lasarett och gör en bedömning.

- Och sedan kunde det bli frågan om operation på S:t Görans sjukhus i Stockholm, som också är en privat inrättning. Men det lät osäkert vad det skulle leda till så jag tvekade.

Det han har kvar att bevaka nu är om remissen skickas från Falun till Örebro.

- Det skulle ta 14 dagar, så om två veckor ringer jag till Örebro och kollar. Om inte får jag fortsätta att bråka.

Mer läsning

Annons