Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderna museet på ny okänd vildmark

/
  • Vad är vildmark? Moderna museets utställning prövar uttrycket Vildmark. Utställningen handlar inte om naturen utan om människans egna rädslor. Om sånt som man inte kan kontrollera. Om livet.
  • På konstkartan. Moderna museets utställning i arkivhuset sätter Smedjebacken på den svenska konstkartan. Vernissagen i går lockade både konstnärer, museifolk och vanliga nyfikna. Här är Stina Brockman, Birgitta Liljeroth, Jan Nordlander, stiftelsen Arkivbyggnad i Smedjebacken, Fredrik Liew intendent och utställningskommissarie på Moderna museet, Jenny Wiklund och Tobias Brick Centerwall som ställer ut teckningar i arkivhusets lilla rum.
  • Betydelsefull utställning. Fredrik Liew intendent och utställningskommissarie på Moderna museet säger att det betyder jättemycket för Moderna museet att få visa upp sig på en ort som Smedjebacken. På väggen hänger Olafur Eliassons fotoverk The Walk Series och Andreas Erikssons målning Allén.

Annons

Den visar modern konst av konstnärer som ställer ut sina verk världen över och just nu är extremt aktuella.

- Om man bor i Smedjebacken är det här en unik chans, sa Fredrik Liew intendent och utställningskommissarie på Moderna museet, vid vernissagen i går.

Att Vildmark visas just i arkivhuset i Smedjebacken beror på idén Moderna Museet c/o. Tanken är att konsthallar och även andra, kanske oväntade institutioner, ska få göra sina egna urval ur museets enorma samling.

Så här beskriver Moderna museet utställningen på sin hemsida:

"Det publiken kommer att få möta där är - snarare än en kittlande naturupplevelse - en utflykt till psykets och civilisationens gränsland".

Det är passande.

Utställningen Vildmark lämnar en rätt kuslig känsla efter sig.

- Det är en ganska mörk utställning. Men de mörka sidorna förtjänar också sin tid i rampljuset, ansåg Liew.

- Jag tror att det är många som aldrig skulle gå till Moderna museet som kommer att gå hit. Arkivhuset får en starkare status och så sätter utställningen byn på kartan, säger Fredrik Rönning, ordförande i Socialnämnden i Smedjebacken.

- Jag hoppas att det här betyder att Smedjebacken är på väg att bli känt som ett kulturellt centrum i Sverige, säger Jan Nordlander, ordförande i stiftelsen Arkivbyggnad i Smedjebacken.

Mer läsning

Annons