Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möbelhandlaren som satsar på personliga larm

/
  • Claes Unemar är något av en uppfinnare med sina visioner och stora teknikintresse. En modern mobiltelefon av typen Iphone eller Android krävs för att larmet ska fungera.
  • Larmoperatören får upp en kartbild där mc-olyckan har inträffat och kan utifrån den skicka räddningsfordon till rätt ställe.
  • Claes Unemar har jobbat intensivt med sitt larmsystem för att få bort risken för fellarm. men efter många tester tycker han sig ha nått dit han vill.

45-årige Claes Unemar i Ludvika säljer möbler och skapar avancerade personlarm. Till sommaren lanserar hans företag ett olyckslarm för motorcyklar, som i ett första skede kommer att testas av 100 mc-förare i landet.

Annons

– Utmaningen är att undvika alla former av falsklarm, systemet ska vara helt pålitligt, säger Unemar, där han sitter i en soffa i möbelbutiken och berättar om mc-larmet.

I flygplan finns den svarta lådan, som samlar alla kommunikation mellan planet och marken. På motorcykeln är motsvarigheten en liten vit tingest. Den har förbindelse med förarens mobiltelefon, som i sin tur automatiskt ringer upp en larmcentral om det händer en olycka. Operatören får också upp en bild på dataskärmen med en karta, där olycksplatsen är markerad. Via mobiltelefonen går det också att lyssna och kommunicera.

– Det har varit ett väldigt stort intresse för larmet och vi har redan klart med 100 personer som vill prova det, säger Unemar.

Systemet ska lanseras på en mc-mässa i Göteborg i slutet på januari och Unemar hoppas att mc-larmet så småningom ska kunna lanseras i EU.

– Man kan ju tänka sig att den här larmtypen också skulle kunna användas för snöskoter och av ryttare, säger Unemar.

Att ta fram och utveckla ett larm av det här slaget kräver ett teknikintresse utöver det vanliga.

– Jag jobbade många år inom it-industrin men tröttnade på Stockholm och alla riskkapitalister, skojar Unemar.

För tio år sedan flyttade han tillbaka till hemstaden Ludvika och körde i gång en möbelaffär tillsammans med kompisen Patrik Holmlund.

– Jag ville ha något mer handgripligt att göra men larmen tar mer och mer tid, förklarar han.

Men den stora fascinationen för teknik har Unemar kvar och ser framför sig Ludvika som ett Silicon valley i miniatyr med inriktning på larm och säkerhet.

– Jag och Andreas Johansson Österberg, som har utvecklat avancerad kameraövervakning i företaget Nyx, är kompisar och när vi träffas brukar vi snacka teknik och kläcka idéer.

Det är i företaget Pawsec, som Unemar driver med finansiell uppbackning av tre kompisar, han utvecklar olika larm. Han har tagit hjälp av ett företag i Indien för laboratorietester.

Han tror att person- och överfallslarm kan få en stor marknad de kommande åren. En hake finns dock och det är att det måste finnas mobil täckning i larmområdet.

Han har idéer om att konstruera larm som till exempel för personer med hälsoproblem och där larmet reagerar vid svag puls eller hjärtstörningar.

Han ser också möjligheter för billarm, där det kan kopplas till en krockkudde och därmed larma automatiskt vid en olycka.

En bit in på nästa år räknar han med att kunna presentera namnet på den larmcentral som ska kunna anlitas för Pawsecs olika larm.

Unemars ambition är att nå stora volymer på larmen och att kostnaden för brukaren ska vara låg, från 50 till 150 kronor i månaden.

– Oavsett vilken typ av larm det handlar om så blir jag överlycklig om det jag varit med och tagit fram räddar ett liv någon gång, säger Claes Unemar.

Mer läsning

Annons