Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i stan för 50 år sedan

/
  • Storgatans västra sida med nybyggda Tempohuset i mitten. Till höger om det skymtar Norlingska huset, Caltexmacken och gamla Apoteket. Bilarna hade ökat i antal men ännu 1960 var det lätt att parkera på stan och ingen riskerade att få p-böter...
  • Domus var kooperationens stolthet i Ludvika. Där kunde man, för en billig penning, köpa det mesta från matvaror till möbler. Till varuhuset hörde också en särskild butik för radio, tv-apparater och grammofonskivor (till höger i bilden).I dag ingår byggnaden som en del i gallerian Engelbrekt.

Temat Ludvikas historia fortsätter att engagera och intresset för stadens förflutna uppges vara stort. En av eldsjälarna för ämnet, konstnären Jan-Erik Drajem, har fått lyckan att ta hand om ett helt album fyllt med Ludvikabilder från förgången tid.

Annons

I dag presenterar vi två av motiven som båda ger en god uppfattning om hur det såg ut mitt i centrum innan denna del av Storgatan förvandlades till dagens gågata.

Exponeringarna, som låg till grund för samtida vykort, är av allt att döma gjorda omkring 1960. Bilderna visar den för sin tid mycket moderna citykärnan med de nybyggda varuhusen Domus och Tempo.

På den tiden var Storgatan inte bara ett affärsstråk där alla butiker lätt kunde nås av de bilburna. Gatan utgjorde samtidigt stadens genomfart för biltrafiken på dåvarande riksväg 10, eller "rikstian", mellan Gävle och Örebro. Redan då fanns dock en gammal planering för en förbifart som heller aldrig blev verklighet.

Vid Stadshuset fortsatte riksvägen norrut genom Kyrkparken på nuvarande Dan Anderssons gata. Trafik mot Västeråshållet svängde av till höger på länsväg 250 som numera är riksväg 66.

Mer läsning

Annons