Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre tid för patienterna

/
  • Glädje och oro. Nu kommer vi att få ännu mindre tid för varje patient, säger sjuksköterskan Carina Meriläinen. Trots allt negativt vill hon ha sagt att hon tycker att det är jättekul att gå till jobbet.

Annons

Hon har jobbat på lasarettet sedan 1983 och är sedan flera år facklig företrädare inom Vårdförbundet för sjuksköterskorna på medicingeriatriska kliniken. På kliniken finns 40 vårdplatser.

- Följden av nedskärningarna har blivit att vi sjuksköterskor deltar mera i själva omvårdnadsarbetet. Yrkesgrupperna gör i större utsträckning samma jobb.

Det har varit minus i boksluten för verksamheten i Ludvika i flera år och därför togs beslut om ett stort sparpaket. Snart har det gått tre månader med den bantade organisationen men ännu vet man inte riktigt hur det kommer att slå.

- Sedan årsskiftet pågår ombyggnad av toaletterna på avdelningarna. Arbetsmiljöverket krävde större toaletter och under tiden som detta arbete pågår har vi dragit ner till cirka 30 vårdplatser.

- Därför dröjer det innan vi kan göra en utvärdering men helt klart så kommer vi som är kvar att få ännu mindre tid för de enskilda patienterna. Och det här är patienter som behöver mycket vård, ofta är det äldre som har flera sjukdomar, konstaterar Carina Meriläinen.

Hur det kommer att fungera lär visa sig i höst, men Meriläinen befarar att det kan bli stora problem redan i sommar. Hon har uppgifter om att man under semesterperioden bara kommer att ha 24 vårdplatser, vilket i så fall är fyra färre än i fjol.

- Om kommunen gör som de brukar och under sommaren stänger korttidsplatser på Oasen så måste patienterna stanna hos oss eftersom de är för dåliga för att kunna vara hemma. Finns det inte platser när det kommer in nya patienter så skickas de till Falun och det är förstås en nackdel för patienterna, säger Carina Meriläinen.

Närsjukvårdschefen Jens Beronius ser också sommaren an med viss oro. Det kan bli problem att få tag i folk till vikariaten för semesterlediga sjuksköterskor.

- Vi söker med ljus och lykta efter sommarvikarier och det arbetet går inte så bra som vi önskar.

För några år sedan erbjöd landstinget sjuksköterskor extra ersättning mot att de flyttade fram eller tillbaka sina semestrar och jobbade mitt i sommaren. Sådana erbjudanden kan möjligen bli aktuella även i år.

- Vi har ansvar för att ha en fungerande verksamhet med tillräcklig bemanning, framhåller Beronius.

Vårdavdelningarna 2 och 3 med 40 vårdplatser: 26,78 tjänster tog bort under 2006. Därav 22,19 tjänster för undersköterskor och 4,59 sjukskötersketjänster. 14 undersköterskor fick avtalspension, tre fick avgångsvederlag och fyra valde en lösning med studiestöd. Tio personer erbjöds andra tjänster inom landstinget. På avdelningarna finns nu 26 tjänster för undersköterskor och 39 för sjuksköterskor.

Medicin- och akutmottagningarna: 9,5 tjänster försvinner när mottagningarna slås samman. Sker troligen tidigast 2008 och därefter återstår 23 tjänster på mottagningarna.

Palliativa teamet: 2,22 tjänster som sjuksköterskor har tagits bort. Genomfördes 2006.

Vårdcentralerna: 2,0 tjänster i Ludvika, 1,28 vid Grangärde vårdcentral och 0,25 tjänst som biomedicinsk analytiker i Smedjebacken.

Övriga neddragningar: Tre tjänster som läkarsekreterare drogs in 2006.

Besparing: 18 - 20 miljoner kronor, uppskattar Jens Beronius.

Kostnader: Avgångsvederlag, avtalspensioner och studiestöd beräknas kosta drygt tio miljoner, enligt Beronius. Betalas av landstinget centralt.

Mer läsning

Annons