Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milstolpe för ABB:s SVC-konkurrentSVC industrimarknad

Annons

Siemens Energy & Automation har vunnit sin sin milstolpe i Kanada hos Dofascos valsverk i Hamilton som beställt en SVC (Static Var Compensation). Siemens utbrister stolt i sitt pressmeddelande;

- Siemens SVC success story.

SVC är en svensk uppfinning och uppfinnaren heter Harry Frank. Han driftsatte sin första SVC i järnverket i Borlänge 1972 och på stålverket i Smedjebacken berättar man från installationen 1974 att Frank monterade ihop sin uppfinning själv och efteråt tog fram ritningarna för att kontrollera att de var rätt ritade. Genom åren har hans uppfinning kammat hem order till Svenska ABB på närmare 25 miljarder kronor. Anläggningarna ökar produktionen i stålverken och minskar störningarna, flimmret till elnätet.

Harry Frank är en levande elektrisk legend och jobbar idag med att försöka övertyga Svenska Kraftnät om att HVDC Light i Sydlänken är det enda rätta. Han är hedersdoktor på Chalmers, ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien och Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien och tilldelades Sveriges ingenjörers Polhemspris1990 och Ingenjörsvetenskapsakademiens guldmedalj året därpå.

Siemens var snabba att kopiera hans uppfinning, redan 1974 byggde man den första SVC:n Hamburger Stahlwerke.

Men det är onekligen Harry Frank som var framgångsrikast. Redan 1989 hare ABB sålt sin hundrade SVC för industriltillämpningar. På hela teknikområdet passerade ABB 500-strecket under 2006 varav knappt hälften inom industritillämpningar.

Svenska ABB har mellen 50 och 60 procent av världsmarknaden inom teknikområdet Static Var Compensation.

 

Siemens Energy & Automation 100 anläggningar i 19 länder, 7 702 megavars effekt (mars 2007)

ABB Power Systems 226 anläggningar i 46 länder, 18 190 megavars effekt (augusti 2006)

Mer läsning

Annons