Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljötillstånd för ABB:s drömprojekt i Amazonas

Annons

Itaipu satte Ludvika på världskartan då kraftbolaget Furnas vågade satsa på högspänd likström, HVDC.

Nu har Brasilien beviljat miljötillstånden för de två kraftprojekten Santo Antonio och Jirau i Rio Madeirafloden långt in i Amazonas.

Därmed kan Brasiliens regering auktionera ut byggtillstånden i år.

De två jättekraftverken ska generera 6450 megawatt och en jättekraftlinje ska byggas från Porto Velho i Rondônia till energihungrande kuststäder.

Kraftbolaget Furnas står också bakom det nya Amazonasprojektet.

ABB-personal från Ludvika har flera gånger presenterat sin kraftöverföringsmodell med den nya ultrahögspända likströmstekniken, UHVDC, som lösningen på kraftöverföringsproblematiken.

ABB föreslår att Jirau och San Antonio kopplas samman med en nio mil lång 500 kilovolts växelströmslinje där också ett 3000 megawatt stort kraftverk på Bolivias sida i floden kan kopplas in senare. Från krafthubben i Amazonas tänker sig Gunnar Asplund och hans ingenjörskollegor att en 2700 kilometer lång UHVDC länk dras till Sao Pauloområdet.

Förslaget från Ludvikaingenjörerna är med avståndet är och kraften är imponerande, som om man drog två kopparlinor från Stockholm till Madrid i Spanien och flyttade över en fjärdedel av all den kraft som hanteras i hela det svenska kraftöverföringssystemet.

Mer läsning

Annons