Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metallfacket omorganiserar

Från årsskiftet omorganiseras Metallfacket. Den nya avdelningen för medlemmarna i Ludvika och Smedjebacken blir IF Metall Bergslagen som dessutom omfattar kamraterna i Fagersta, Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar, Avesta och Sala.

Annons

Den nya avdelningen kommer att ha närmare 8 000 medlemmar fördelade på 244 olika arbetsplatser. Huvudkontoret förläggs till Fagersta. Fram till ordinarie representantskap, som äger rum den 28 mars, leds IF Metall Bergslagen av en interimsstyrelse med Sune Andersson, Fagersta Stainless AB, som ordförande.

Målsättningen med förändringen uppges vara att skapa en långsiktig avdelningsstruktur som i slutet av nästa år kommer att ha 37 avdelningar mot dagens 52. Detta enligt ett övergripande beslut i förbundsstyrelsen tidigare under året.

– Avdelningen blir större medlemsmässigt och geografiskt bättre. Nu stärker vi den fackliga verksamheten, konstaterar ombudsmannen Olof Långberg i Smedjebacken.

– För IF Metall har tappat medlemmar. Inte minst finanskrisen 2008 slog rejält mot industrin. Och alliansregeringens politik har också påverkat situationen högst betydligt och många har lämnat a-kassan.

– Hos oss är man som fullvärdig medlem automatiskt med i a-kassan. Man kan alltså inte välja att bara gå ur den men ändå vara kvar som medlem, klargör han.

Långberg fortsätter som ombudsman tillsammans med Paula Söderholm och Tobias Olofsson, båda Avesta.

– Smedjebacken och Ludvika bildar IF Metall Västerbergslagssektionen och styrelsen väljs vid årsmötet. De lokala representanterna i avdelningsstyrelsen blir Kalle Johansson och Sven-Erik Källman från ABB och David Sundkvist från Componenta.

Mer läsning

Annons