Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mats stora kliv i livet

/
  • Student. Mamma Eva Jönsson rättar till studentmössan på Mats och rättar till den randiga slipsen. Pappa Bengt syns i bakgrunden. Fredagen var en stor dag i familjens liv.

Annons

Tre elever vid VBUs särskolegymnasium tog studenten på fredagen. Mats Jönsson tillsammans med kamraterna Jonathan Joffer och Emma Gustavsson skålade i cider och åt tårta på förmiddagen.

För Mats Jönsson är 14 års skoltid till ända och på det personliga planet var skolavslutningen ett stort avstamp i livet. Nu väntar nämligen eget boende på Kolbottenvägen och Mats ska framöver ingå i den dagliga verksamheten på Ludvika gård.

- Han har inte fått någon assistent än, men bara det är klart så, säger Eva Jönsson och berättar att sonen är autistisk och har en utvecklingsstörning.

- När han började skolan pratade han inte men här han lärt sig använda pekkartan viket är helt suveränt. Han har tagit till sig det helt och hållet, säger Eva.

- Ja, respekten för individen blir större när man kan kommunicera. Det gäller verkligen att lyssna väl. Se på Inti (Tello), han ger sig inte förrän han verkligen fått förklara vad han menar, tillägger pappa Bengt.

- Visst kommer det något ljud från Mats, men det är bara de initierade som förstår. "Feffe" säger han ibland. Det är Reinfeldt.

Gymnasieeleverna hade nämligen besök av statsministern nyligen.

Mer läsning

Annons